Scandal uriaș în jurul numirii lui Virgil Nițulescu la MNȚR
Un grup de specialiști de la Muzeul Național al Țăranului Român acuză „situația dezolantă” în care a ajuns instituția, după ce, în anul 1996, aceasta a fost distinsă cu premiul Muzeul European al Anului.
Potrivit unei scrisori transmise Agerpres, semnatarii au transmis două memorii Ministerului Culturii, pe 6 mai și 12 iulie, rămase până astăzi fără răspuns. Specialiștii MNȚR reclamă o serie de „grave” disfuncții manageriale care au caracterizat întregul mandat de director al lui Virgil Nițulescu.
Ei acuză ignorarea „sistematică” a deciziilor Consiliului de Administrație și ale Consiliului Științific; organizarea de proiecte expoziționale externe fără consultarea prealabilă a specialiștilor sau împotriva avizului negativ al acestora; lipsa de transparență în cheltuirea bugetului muzeului; angajarea cu contract de colaborare a soției lui Virgil Nițulescu; însușirea premiului acordat muzeului la Gala Premiilor Radio România Cultural 2015 în valoare de 1.500 lei; organizarea de târguri săptămânale care prin structura de bazar/talcioc/bâlci sunt total inadecvate unei instituții muzeale de anvergură națională.
De asemenea, semnatarii scrisorii reclamă faptul că târgurile nu respectă normele ISU și normele de protecție a patrimoniului, întreținând foc deschis (pentru grătar) lângă biserica de lemn, monument istoric de secolul al XVIII-lea; editarea unor publicații externe cu bugete supradimensionate față de bugetele publicațiilor interne; pierderea de către specialiștii muzeului, prin decizia managerului, a dreptului de vot în Consiliul Științific; alterarea tipului de comunicare și identitate vizuală specific muzeului.
Potrivit specialiștilor de la MNȚR, „proiectul de management cu care dl. Virgil Nițulescu a câștigat acum 6 ani directoratul Muzeului nu a fost niciodată făcut public și nici adus la cunoștința membrilor Consiliului Științific sau membrilor Consiliului de Administrație”.
„Specialiștii Muzeului Țăranului se alătură scrisorii deschise semnate deja de 500 membri ai societății civile și personalități ale lumii culturale și cer premierului Dacian Cioloș să intervină pentru revenirea la un management profesionist al uneia dintre cele mai importante instituții culturale ale României”, se arată în scrisoare.
Semnatarii acesteia sunt: Adrian Petrechescu, expert-conservator, Director administrativ; Lila Passima, cercetător, șef Secție Educație muzeală; Simina Bădică, cercetător, șef Birou Arhiva etnologică și bibliotecă; Cosmin Manolache, muzeograf 1A, secția Educație muzeală; Costin Moisil, cercetător, secția Studii etnologice; Florin Iordan, muzeograf 1A, secția Studii etnologice; Cătălina Tesăr, cercetător științific III, secția Studii etnologice; Bogdan Iancu, cercetător, secția Studii etnologice; Raluca Ciuntu, muzeograf — Compartimentul Ghidaj; Ruxandra Grigorescu, artist gr. 1, secția Educație muzeală; Beatrice Iordan, pedagog muzeal, secția Educație muzeală; Marius Caraman, fizician, secția Studii etnologice.
Directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR), Virgil Ștefan Nițulescu, neagă acuzațiile care i se aduc de către un grup de specialiști din cadrul instituției pe care o conduce referitoare la disfuncțiile manageriale și spune că nu este de acord cu acestea.
„Este o părere strict personală. Evident că eu nu sunt de acord cu nimic din ce se scrie în acea scrisoare”, a declarat Nițulescu, pentru AGERPRES.
Întrebat despre verificările privind modalitatea de desfășurare a concursului pentru postul de director general al Muzeului Țăranului Român, Virgil Ștefan Nițulescu a refuzat să comenteze.
„Nu am ce să comentez. Este o scrisoare care a fost adresată domnului prim ministru. Am citit astăzi pe site-ul AGERPRES că domnul prim ministru a delegat corpul de control să verifice legalitatea realizării concursului și aștept o decizie a ministerului în acest sens. În rest nu pot să fac nici un comentariu în legătură cu scrisoarea în cauză”, a spus Nițulescu.