Liste de așteptare uriașe la radioterapie
Aglomeraţie la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, singurul din Moldova. Pacienţii nevoiţi să facă radioterapie trebuie să aştepte şi câteva luni ca să primească tratamentul. Lipsa aparatelor e de vină, spun medicii. Din zece acceleratoare, câte sunt necesare, spitalul are doar două. Astfel că se face terapie pe liste de aşteptare.
PAUL: „Am făcut 38 de şedinţe de radioterapie. M-au băgat într-un cuptor. Nu am aşteptat, dar am făcut naveta 25 de zile şi abia apoi m-au internat. Nu erau paturi”
E povestea tristă a domnului Paul, un bărbat de 75 de ani, pe care l-am întâlnit în curtea spitalului. Îşi aştepta rândul la tratament în ambulatoriul Institutului de Oncologie. Are cancer la prostată, iar anul trecut a făcut APROAPE 40 DE ŞEDINŢE DE RADIOTERAPIE.
Medicii spun că doar pacienţii care au nevoie urgentă de tratament sunt preluaţi imediat. Ceilalţi sunt programaţi chiar şi peste două luni.
Conducerea Institutului Regional de Oncologie recunoaşte că sunt mulţi pacienţi care îşi aşteaptă rândul la radioterapie, fără a şti însă numărul exact al acestora. Cert este că listele de programări se întind până în luna noiembrie.
Acceleratoarele de particule necesare radioterapiei sunt prea puţine. E una dintre justificările medicilor.
La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi sunt trataţi în medie 150-200 de pacienţi pe zi. Două acceleratoare de particule sunt la sediul institutului, iar al treilea e la Spitalul Sf. Spiridon, cel mai mare din Moldova. În toată ţara nu funcţionează mai mult de 20 de astfel de aparate. Pentru toţi cei 50.000 de bolnavi care au nevoie, anual, de radioterapie.