Producătorii de medicamente nu mai vor taxă clawback
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri „rațională” și „predictibilă”, aceste măsuri fiind, în opinia celor două organizații, singurele care ar putea stopa dispariția medicamentelor de pe piață.
Cele două asociații susțin că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este „incompletă”, în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.
„Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două asociații.
Conform directorului executiv al ARPIM Dan Zaharescu, accesul pacienților la tratament este din ce în ce mai dificil, în condițiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente și a unei „subfinanțări evidente” a sistemului de sănătate.
Reprezentanții producătorilor de medicamente afirmă că eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice.
Producătorii afirmă că piața de medicamente s-a redus în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%.