Rusia susține varianta unui război total în Siria
Rusia îşi foloseşte toată puterea armată pentru a ajuta regimul de la Damasc să recucerească Alepul şi crede că un război total împotriva rebelilor sirieni ar fi cel mai oportun, şi nu negocierile sterile şi fără de sfârşit cu Washingtonul.
Negocierile laborioase între secretarul de stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov au adus doar o încetare a focului sporadică în Siria, care a intrat în vigoare la 12 septembrie, dar nu a ţinut decât o săptămână.
Războiul a început din nou, mai aprig. Avioanele ruseşti aflate în Siria au reluat bombardamentele joia trecută, în partea rebelilor din Alep, cu o violenţă fără precedent de la începutul intervenţiei militare, de acum un an, informează Le Figaro.
Igor Sutiagin, expert în problemele Siriei în cadrul RUSI (Royal United Service Institute) din Londra a afirmat că Moscova vrea „să nimicească o parte importantă a rezistenţei rebelilor”. Apoi, ar putea fi recuperată provincia Idleb şi câteva obiective deţinute de rebeli.
Acest lucru i-ar putea aduce preşedintelului Siriei, Bachar al-Assad „o victorie decisivă”, precum şi „eliminarea oricărei alternative pentru opoziţie în Alep”, este de părere Thomas Pierret, un expert în problemele Siriei de a Universitatea Edinbuourg. „O rebeliune care ar viza Alepul ar însemna o insurecţie periferică”, a mai spus el.
O victorie în Alep ar repune autorităţile de la Damasc în poziţie de forţă „în vederea unor negocieri într-un viitor apropiat”, aşa cum şi le doreşte emisarul ONU, Staffan de Mistura. „Fără Alep, Assad nu ar fi decât pe jumătate preşedinte”, precizează un alt expert în problemele Orientului. Abia atunci, preşedintele sirian ar putea să controleze principalele oraşe ale ţării – Damasc, Alep, Homs şi Hama, susţine Fabrice Blanche. Pentru a guverna cu adevărat, Assad are nevoie de Alep, mai spune expertul.
În toate demersurile, „Alepul joacă rolul-cheie”, pentru că viitorul Siriei „va depinde de linia de front care va separa părţile beligerante, iar această linie trebuie să fie stabilă”, este de părere expertul.
El atrage atenţia că „Assad nu va putea obţine nimic fără Moscova, iar Rusia, la rândul ei, ştie foarte bine că fără Assad va fi „vânată de Orientul Mijlociu. Este o prietenie forţată!”…