Cioloș, despre votul din Senat privind plagiatele
Premierul Dacian Cioloș a afirmat miercuri că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele.
Premierul a mai spus că regretă și demisia lui Viorel Barbu din funcția de președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
„Regret demisia domnului Barbu de la conducerea CNATDCU, un profesionist care și-a dovedit verticalitatea și neutralitatea, profesionalismul în modul în care a condus CNATDCU până acum”, a precizat Cioloș, scrie Agerpres.
Acesta a subliniat necesitatea unui echilibru instituțional în privința asumării în mod obiectiv și profesionist a evaluării tezelor de doctorat.
„Dincolo de implicarea universităților, avem nevoie și de un cadru de recurs a deciziilor universităților și la nivel național, tocmai pentru a obiectiva acest proces de decizie vizavi de plagiate. Pe de altă parte, avem foarte multe școli doctorale în România și gradul sau calitatea modului în care se tratează lucrările de doctorat este foarte diferit de la o universitate la alta. Tocmai de asta, Ministerul Educației are în curs o reacreditare a școlilor doctorale în România tocmai pentru a ne asigura că toate universitățile care au școli doctorale pot să asigure același standard minim de calitate a elaborării și deciziilor privind lucrările de doctorat. Și cred că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară și dreptul și obligația universităților de a decide asupra plagiatelor și acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea pe care trebuie să o aibă tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate și că există în toate universitățile, care au dreptul de a conduce și de a elabora lucrări de doctorat, (…) calitatea profesională, științifică pentru a face acest lucru”, a susținut Cioloș.
Premierul a dat asigurări că Executivul va face tot ceea ce este posibil ca mediul universitar să fie ferit de imaginea cu impact negativ foarte mare a plagiatului.
„Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar și de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta (…) cu impact negativ foarte mare a plagiatului și a imposturii în cercetare. (… ) Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este științifică sau nu, ci doar oameni de știință onești, obiectivi, recunoscuți și profesioniști (…) și cred că aici trebuie să ajungem”, a adăugat Cioloș.