Rezervația de zimbri Dragoș Vodă, un loc ce nu trebuie ratat
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă, a fost înfiinţată în anul 1968. Primii trei zimbri au fost aduşi aici, în anul 1970, din Polonia.
În anul 1974, s-au născut un mascul şi o femelă. Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă, actualmente Grădina Zoologică Dragoş Vodă, una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ, se întinde pe aproximativ 11.500 ha. Din cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamţ, doar 7, doi masculi şi cinci femele, sunt găzduiţi, în scop turistic de Grădina Zoologică Dragoş Vodă. Restul exemplarelor se află în Parcul de Aclimatizare care se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare de teren. În prezent, grădina cuprinde, pe lângă populaţia de zimbri, exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari,o pereche de mufloni, căpriori, vulpi, un urs, un lup, precum şi diferite specii de păsări. În grădina zoologică se găsesc 3 iazuri cu numeleː Zimbrilor, Căprioarelor şi Cerbilor, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban, cel mai atractiv şi foarte bine îngrijit iaz fiind Lacul Zimbrilor situat chiar la intrarea în rezervaţie, pe partea stângă.
Începând cu anul 2002, spaţiile de cazare din rezervaţie beneficiză de un program de modernizare astfel că, în momentul de faţă, Rezervaţia de Zimbri Dragoş Vodă este una dintre cele mai mari şi mai reprezentative rezervaţii din Europa şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ.
Centrul de Vizitare al Parcului cuprindeː
1) Muzeul Zimbrului cu o serie de expoziţiii temporare şi permanente dintre care specificăm Expoziţia temporară În Alb şi Negru, Expoziţia Meşteşuguri şi tradiţii în ţinutul zimbrului, Expoziţia Zimbrul în Ţinutul Neamţului care este, de altfel, expoziţia de bază;
2) Pasarela suspendată, ridicată din lemn la 15m înălţime pe o lungime de 200m, care permite observarea faunei şi vegetaţiei.
Căi de acces: Piatra Neamţ – Tg. Neamţ (DN 15C); Suceava – Cristeşti (DN 2 apoi pe DN 15B pană la Tg. Neamţ); Vatra Dornei – Poiana Largului (DN 17B); Borsec – Poiana Largului (DN 15); Bicaz – Poiana Largului (DN 15).
Program de vizitare: iarna (8-16), vara (8-18).
Tarife: 3 ron copii, 5 ron adulţi. Pentru grupː 2 ron copii şi 3 ron pentru adulţi, sume în virtutea cărora se vizitează Grădina Zoologică şi Centrul de Vizitare al Parcului.
Info tel.: 0233.206.001; 0233.206.002
Există spaţii de parcare, locuri de popas cu băncuţe şi mese şi chioşcuri cu diferite produse pentru vânzare, inclusiv alimentare.