Totul despre revelioanele de altădată de la TVR

Studiourile din strada Moliere ne-au adus primele Revelioane, din 1957 până în 1969. Pregătirea lor începea din luna ianuarie, când Tudor Vornicu strângea toţi marii creatori de texte de televiziune, şi îi „încuia” o lună într-o cabană de creaţie la munte.

În luna ianuarie, dacă era zăpadă, Tudor Vornicu trimitea deja echipe care să filmeze momente muzicale, momente speciale, care să fie în ambianţă de iarnă şi care să îmbrace frumos Revelionul care urma, îşi aminteşte Sanda Cepraga.

Nimic nu era lăsat la voia întâmplării. De la decor, costume, prezentările crainicilor şi până la încadraturi, totul era atent verificat. În ultimele două luni, noiembrie şi decembrie, artiştii şi crainicii făceau repetiţii pentru spectacolul în direct de la trecerea în noul an. Atât de mult se repeta, încât, la Revelionul din ’66, realizatorul Valeriu Lazarov a condus emisia fără desfăşurător…Îl uitase într-un taxi.

Revelioanele comuniste începeau toate la fel: cântece patriotice şi muzică populară.

Revelionul Televiziunii era aşteptat de toţi românii. Dar fiecare minut care apărea în marele spectacol dintre ani trebuia să treacă şi de cenzură. Nimic nu putea apărea fără o vizionare prealabilă de către reprezentanţii partidului.

Revelionul 1990 a fost o adevărată provocare pentru Octavian Iordăchescu, Ioana Bogdan, Titus Munteanu, Mărioara Murărescu şi alţi realizatori de valoare. Şapte luni s-a muncit la programul de Revelion, însă acesta a fost modificat după Revoluţie. În decembrie ’89, în timp ce românii făceau istorie printre tancuri, în grupurile de montaj ale Televiziunii Române se decupa noul Revelion. Editorii au tăiat tot ce ţinea de regimul ceauşist.

În seara de 31 decembrie ’89, la TVR, în loc de Pluguşorul comunist, s-a cântat „Lambada” braziliană. Revelionul ’90 a fost prima porţie de libertate pentru români, la televizor.

Fragmente din Revelioanele de altădată sunt şi acum revăzute cu mare plăcere în programle Televiziunii Române, pe site-ul TVR Plus şi chiar în montajele pregătite pentru noaptea de An Nou.

Iar Televiziunea Română vă spune, de şase decenii, La mulţi ani! în noaptea de 31 decembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.