Moody’s trage un nou semnal de alarmă

Perspectiva pentru ratingurile suverane globale este una negativă în următoarele 12 – 18 luni, pe fondul creșterii economice reduse și al nivelului ridicat al datoriei publice, a apreciat luni agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service, transmite CNBC.

Potrivit Moody’s, aproximativ 26% sau 35 din cele 134 de state care beneficiază de un rating suveran au în prezent o perspectivă negativă, în creștere față de 17% anul trecut, agenția precizând că este vorba de cel mai mare procent înregistrat de la finele lui 2012, în timpul crizei datoriilor din Europa. În schimb, doar 12 ratinguri suverane au în prezent o perspectivă pozitivă.

„De la începutul lui 2016, o treime din toate statele care beneficiază de un rating suveran au înregistrat o scădere a solidității lor economice iar două treimi au înregistrat o scădere a solidității lor fiscale”, subliniază Moody’s.

Agenția de evaluare estimează că ritmul redus de creștere economică va continua să pună presiuni asupra perspectivelor. „Unul din principalii factorii constrângători pentru majoritatea statelor este contextul persistent de creștere redusă”, susține Alastair Wilson, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Moody’s. Pentru a putea susține creșterea economică, statele ar putea fi nevoite să reducă impozitele sau să lanseze mari programe de investiții publice, ceea ce va duce însă la creșterea deficitelor lor. „Deși investițiile publice mari în infrastructură ar putea stimula cererea pe termen imediat și ar majora potențialul de creștere pe termen lung, foarte puține state își pot permite să contracteze noi datorii fără ca ratingul lor să fie afectat”, susține Moody’s.

În plus, economiile emergente se confruntă și cu posibilitatea ca fluxurile de capital să iasă din țările lor. „Acest element este deosebit de important pentru țările cu o dependență ridicată de intrările de capital străin pe fondul deprecierii monedelor și presiunilor socio-politice ridicate”, se arată în raportul Moody’s.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.