DVD-ul filmului „Bacalaureat”, lansat la Gaudeamus

Scenariul și DVD-ul filmului „Bacalaureat” al regizorului Cristian Mungiu, apărute la editura Humanitas, au fost lansate, joi, la Gaudeamus, în prezența regizorului și a actorului principal Adrian Titieni.

Cristian Mungiu a vorbit despre filmul său pentru care a primit în acest an premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, informează Agerpres.

„Filmul vorbește pentru mine de vinovăție, despre sentimentul pe care cineva care se simte culpabil îl are, despre sentimentul de a te ști urmărit pentru că de fapt știi că nu ești perfect onest și că există mai multe adevăruri în ce te privește”, a spus Cristian Mungiu.

El a arătat că filmul pleacă de la o „mare disperare”.

„Deși e un moment festiv și profităm de momentele acestea ca să celebrăm o reușită artistică, până la urmă filmul ăsta pleacă de la o mare disperare pe care o văd alături de mine, pe care am înțeles-o, pe care o simt și eu din când în când și dintr-o grămadă de dileme morale, dileme personale în raport cu viitorul nostru, cu vârsta și soluțiile pe care le avem”, a reliefat regizorul.

Marius Chivu, scriitor și cronicar literar, a arătat că „Bacalaureat” este primul film al lui Cristian Mungiu în care nu mai este vorba de moarte.

„Este vorba despre o chestiune mai apăsată, legată de viață și mai ales despre succesul în viață. Este uluitor aici, și mă bucur că pentru prima dată avem acces la forma tipărită a scenariului, felul în care Cristian Mungiu reușește să construiască personajele și dialogurile dintre ele în formă exactă și echilibrată. Personajul Romeo, un super-personaj, discută cu celelalte personaje de fiecare dată pe alt ton și de fiecare dată pe o altă poziție. În afară de responsabilități, datorie și dragoste, acest film una dintre marile teme este cea a puterii”, a explicat Chivu.

El a punctat „echilibrul formidabil” în care Cristian Mungiu reușește să-și mențină personajele „în niște ecuații extrem de complicate”.

Scriitorul Gabriel Liiceanu a arătat că filmul este „picătura de apă a unei povești în care de fapt e prinsă imaginea întregii lumi în care trăim”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.