Cine are interesul să decredibilizeze DRPCIV?

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) este, de multă vreme, ținta unei campanii, vizibile, de denigrare. Marea majoritate a știrilor/anchetelor despre această importantă Direcție a Ministerului Afacerilor Interne sunt nu numai negative, dar și tendențioase.

Departe de mine de a fi avocatul DRPCIV, o Direcție care se confruntă (am simțit-o pe propria mea piele cum se spune! ) cu probleme, însă de aici până la a demoniza sute de lucrători (ofițeri și subofițeri!) este o cale lungă pe care eu ca jurnalist, cu o experiență de peste 20 de ani, nu o pot traversa fără o analiză temeinică.

Ca de obicei, în România, efectele/consecințele unei situații sunt exacerbate fără ca, totuși, cineva, din mass-media și nu numai, să aibă minima decență de a vorbi/analiza și cauzele aferente acestei situații.

Scandalul Tăriceanu, cel care a fost acuzat că nu a stat la cozile uriașe din DRPCIV pentru a-și rezolva problema preschimbării permisului de conducere, a explodat în mass-media.

Cât de ipocrit trebuie să fii să impui șefului Senatului, omul numărul doi în statul român, să stea la coadă pentru a-și preschimba permisul de conducere? Există vreun caz similar în vreo țară civilizată a UE, în care un demnitar de rang atât de înalt să stea la coadă printre simplii cetățeni? A stat, oare, vicepreședintele american, Joe Biden, la coadă pentru preschimbarea permisului? Sau șeful Senatului francez? Sau premierul ungar Orban?

Dar, la noi, în România, totul este posibil, iar șeful interimar al Serviciului Permise și Înmatriculări Vehicule București, comisarul șef Rădulescu, a fost nevoit să se pensioneze, ba mai mult, câțiva ofițeri au fost sancționați în urma acestui scandal. Din păcate, mass-media cere sânge/demiteri/sancțiuni în prea multe cazuri! Și i se dă satisfacție în acest sens!

Așa cum am spus este foarte adevărat că la sediul DRPCIV sunt cozi. Și încă mari. Că termenele de examinare practică pentru obținerea permisului de conducere sunt exagerat de lungi!

Dar ce poate face conducerea DRPCIV? Și mă referi aici la doamna chestor Alina Dragomir și ceilalți colegi din staff-ul de conducere! Pot sesiza conducerea MAI în privința acestor probleme. Sunt convins că au făcut, nu o dată,  acest lucru! Ba chiar au prezentat soluții viabile, pliate pe realitate, de rezolvare a acestor probleme.

Fostul ministru Tobă era la curent cu această situație. Am vorbit, personal, cu dânsul și știa că sunt probleme legate de lipsa personalului. Și actualul ministrul Tudorache cunoaște problema.

Ce pot face mai mult șefii DRPCIV decât să își informeze șefii ierarhici? Să facă grevă în fața Direcției? Să iasă public și să prezinte cauzele acestei situații și anume lipsa cronică de personal? Să spună, tranșant, acest lucru și să ceară demiterea celor responsabili? Toți factorii decidenți de la vârful MAI, inclusiv prefecții, știu că la nivelul Capitalei și nu numai al Capitalei sunt mult prea puțini examinatori care nu pot face față avalanșei de cursanți ai școlilor de șoferi!

Din fericire, la conducerea DRPCIV sunt ofițeri superiori care știu ce înseamnă disciplina, ierarhia și care, spre lauda lor, încearcă să facă tot ce se poate face în condițiile date! Fără a tulbura apele mai mult decât este cazul!

Am stat și eu, în acest an, de mai multe ori la cozile de la ghișeele Serviciului de Permise București. Au fost momente în care îmi era milă de angajații de la ghișee. Suportă multe jigniri, urlete, acuze, din partea celor care stau la rând. Prea mulți nervi, prea multă agitație, prea multe pretenții. Personal, nu aș lucra o oră la aceste ghișee. Trebuie să dai dovadă de un calm ieșit din comun pentru a nu răbufni, pentru a nu demisiona în secunda doi. Pentru majoritatea celor care stau la rând la aceste ghișee nu contează că le lipsește un act din dosar, că nu se poate da un termen mai rapid, nu contează decât că ei, ca și cetățeni, cred că totul li se cuvine! Rapid, fără prea multe scuze și explicații…

Repet, nu am intenția de a spune că la DRPCIV totul funcționează ca un ceasornic. Nici vorbă! Au fost, și încă nu puține cazuri de corupție, abuzuri ale unor examinatori, dar orice om de bun simț trebuie să admită că lucrurile merg în direcția cea bună! Examinarea teoretică pentru obținerea permisului de conducere se dă astăzi la calculatoare performante, în prezența unei camera de luat vederi, pentru a se elimina orice încercare de “fentare” a acestui examen. Introducerea înregistrăriii audio-video a examinării la proba practică, de la jumătatea anului viitor, va elimina, în mod cert, abuzurile și corupția în rândul examinatorilor.

Exigența managementul DRPCIV a crescut foarte mult, iar angajații DRPCIV știu foarte bine acest lucru. Nu se mai tolerează nicio abatere, iar consecințele unui act de management profesionist își arată amprenta.

Mai mult, aportul conducerii DRPCIV la redactarea Strategiei Naționale pentru Siguranța Rutieră 2016-2020 este semnificativ. În marea lor majoritate, salariații DRPCIV din toată țară sunt profesioniști și își fac treaba cu decență și respect față de profesia de polițist.

Guvernanții sunt singurii care au, însă, puterea/pârghiile de a rezolva problemele cu care se confruntă DRPCIV. Ministrul Afacerilor Interne are, de asemenea, instrumentele necesare, la nivelul Guvernului, pentru a identifica și redirecționa fondurile necesare în această direcție.

Putem să înjurăm cât vrem DRPCIV. Pe șefii și angajații DRPCIV. Din păcate, nu ei sunt vinovați de situația existentă. Acești oameni fac, așa cum am spus, tot ce se poate face în condițiile date.

Acest lucru trebuie cunoscut de fiecare dintre noi. Înainte de a ne declara oripilați de consecințe, trebuie să vedem care sunt cauzele reale! Dacă nu vom face acest lucru, vom continuă să aruncăm cu lături în profesioniști care își respectă meseria. Și vom găsi vinovați acolo unde nu sunt, în timp ce adevărații vinovați, politicienii, se află într-o interminabilă campanie electorală!

I.Badea

coada-drpciv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.