Enel vrea să vândă parcurile eoliene din România

Compania italiană de utilități Enel vrea să implementeze un nou model de business prin care ar putea vinde anumite capacități din sectorul energiei regenerabile, odată cu păstrarea calității de operator, model care ar putea fi implementat inclusiv în România, a declarat, marți, Francesco Starace, directorul general al grupului Enel, într-o conferință de presă, informează Agerpres.

Compania și-a prezentat, marți, planul strategic pentru următorii trei ani, care include introducerea modelului „Build, Sell and Operate — BSO” în domeniul energiei regenerabile, care îi va permite companiei reducerea costurilor de capital.

Întrebat dacă Enel are de gând să implementeze acest concept inclusiv în cazul parcurilor eoliene pe care le deține în România, Starace a răspuns că modelul poate fi aplicat tuturor capacităților regenerabile.

„Întotdeauna am spus foarte clar că nu vom dezvălui țintele noastre de investiții deoarece ne-ar dăuna. Planul nostru prevede ca, în fiecare interval de trei ani, 8% din active vor intra în procesul de rotație și nu există niciun fel de excluderi. Deci teoretic am putea avea pe listă activele noastre din domeniul energiei regenerabile din România, la fel ca și cele din alte țări, cum sunt Spania, Italia”, a susținut Starace.

Enel deține în România parcuri eoliene cu o capacitate de 498 MW și panouri fotovoltaice de 36 MW.

Grupul Enel deține la nivel global o capacitate de 36.000 GW de proiecte de energie regenerabilă și vrea să adauge o capacitate suplimentară de 6.700 MW în următorii trei ani, atât active administrate, cât și proiecte în care Grupul deține participații, dar nu este operator. „Modelul BSO va permite Grupului să valorifice proiectele de energie regenerabilă mai repede, să reducă profilul de risc general și să marcheze mai rapid crearea de valoare”, au adăugat reprezentanții companiei.

Totodată, planul strategic al companiei pentru 2017-2019 cuprinde investiții totale la nivel global de 4,7 miliarde de euro în digitalizare, din care 3,8 miliarde de euro în instalații precum contoare inteligente, automatizarea și controlul de la distanță al stațiilor și gestionarea proceselor de lucru.

Din totalul de 3,8 miliarde de euro, 2 miliarde de euro vor merge în Italia, 1,1 miliarde de euro în operațiunile Enel din America Latină, 500 de milioane de euro în activitățile din peninsula Iberică, iar 200 de milioane de euro în România.

„Acest lucru ne va ajuta să atingem performanțe superioare, să ținem pasul cu avansul tehnologic. Vom folosi tehnologie de ultimă generație”, a mai declarat Francesco Starace.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.