Ne-a părăsit scriitorul Romulus Rusan

Scriitorul Romulus Rusan a murit la 8 decembrie 2016, la vârsta de 81 de ani. Romulus Rusan, prozator și reporter, s-a născut la Alba Iulia, la 13 martie 1935. A absolvit Facultatea de Tehnologie Mecanică a Politehnicii din Cluj (1958). A debutat cu critică literară în 1954, fiind apoi redactor la câteva publicații din Cluj și București, precum și la Editura pentru Literatură, informează Agerpres.

A colaborat la „Tribuna”, „Steaua”, „Cinema”, precum și la „Luceafărul” și „România literară”, unde a deținut rubrici permanente de critică cinematografică, parte dintre ele adunate în volumele „La început n-a fost cuvântul” (1977) și „Arta fără muză” (1980). Autor a 16 cărți de proză scurtă, proză de călătorie, film, interviuri, a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză în 1964 și 1982. Dintre interviurile sale cu mari personalități ale culturii românești contemporane (parte în colaborare cu poeta Ana Blandiana, soția sa), amintim: „Convorbiri subiective” (1971), „O discuție la Masa Tăcerii și alte convorbiri subiective” (1976). Revelația talentului său narativ o constituie volumul „America ogarului cenușiu” (1977, ed. II, revăzută și adăugită,1979), memorial și eseu scânteietor asupra realităților Lumii Noi, precum și prozele scurte din „Roua și bruma” (1982), într-o formulă epică modernă.

Membru fondator al Alianței Civice, a fost șef al Biroului de Presă (1990-2001), vicepreședinte (1996-2000). Fondator (împreună cu poeta Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet și al programului de istorie orală, organizator al simpozioanelor internaționale care au loc anual la Sighet și editor al unor colecții de comunicări, documente și studii în cadrul Memorialului.

A fost director științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, un organism guvernamental care studiază, documentează și susține conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaționale, editoriale și muzeale.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.