Noi detalii șocante în cazul Gheorghe Burnei

Chirurgul Gheorghe Burnei este acreditat pentru transplantul de os şi putea lua doar de la Spitalul Colentina ţesut, care trebuie ţinut la temperatura de minus 80 de grade, a declarat duminică, pentru News.ro, Andrei Nica, consilier la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) pe probleme de ţesuturi şi celule.

Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei au fost găsite la percheziţiile făcute la secţia de Ortopedie de la Spitalul „Marie Curie”. Anchetatorii au găsit oase de copii ţinute în pungi în congelatorul unui frigider de la spital şi plăci metalice folosite la fixarea oaselor rupte, care erau împachetate în pungi folosite în comerţ, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Un reprezentant al Agenţie Naţionale de Transplant a fost chemat la spital pentru a vedea unde erau ţinute oasele de copii care erau folosite la alţi copii, lucru pe care l-ar fi recunoscut şi Gheorghe Burnei, potrivit unor surse judiciare.

Consilierul ANT a spus că Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” avea contract pentru obţinerea ţesutul os-tendon pentru transpant cu Banca de Ţesut din cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Colentina din Capitală, iar în acest an unitatea sanitară unde Gheorghe Burnei este chirurg ortoped a primit trei grefe.

„Ca să poată face transplant de ţesut, medicul era obligat să aibă un contract cu o bancă de unde să poată lua materialul pentru transplant. Spitalul «Marie Curie» avea contract cu Banca de Ţesut şi Celule de la Spitalul Colentina”, a precizat medicul Andrei Nica, care este şi responsabil al Băncii de Ţesut Colentina.

Întrebat dacă fragmentele de os găsite în congelatorul unui frigider de la secţia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie” puteau fi luate din Banca de Ţesut de la Spitalul Colentina, Andrei Nica a spus că, indiferent de unde provine, ţesutul de os trebuie ţinut la temperatura de minus 80 de grade.

Potrivit news.ro, ţesuturile osteo-tendinoase recoltate de la donatorul viu şi de la donatorul în moarte cerebrală sunt prelucrate, testate, validate şi stocate în frigider la minus 80 de grade, cu monitorizare computerizată a temperaturii şi cu alertare la şapte numere de telefon în caz de avarie. Din Banca de Ţesut, acestea sunt distribuite, la cerere, clinicilor de ortopedie şi traumatologie ale spitalelor cu care sunt încheiate protocoale de colaborare.

În cazul recoltărilor de la donatorul aflat în moarte cerebrală, sunt folosite doar instrumentarul, materialele sanitare, echipamentul şi dispozitivele de stocare din dotarea Bancii de Ţesut. Grefele de la donatorul viu, respectiv capetele femurale, provin de la pacienţi cu coxartroze sau fracturi de col femural.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală” şi a dispus plasarea chirurgului ortoped în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii.

Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

La percheziţii au mai fost găsite plăci metalice folosite pentru a fixa bucăţi de oase rupte care erau ţinute în pungi folosite în comerţ.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri.

Surse judiciare au mai declarat, pentru News.ro, că Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită, pe care le fierbea şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ.

Burnei le spunea părinţilor copiilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operaţii, dădea impresia că este mereu ocupat şi că dacă acceptă un caz este un privilegiu, iar în unele cazuri recomanda intervenţia chirurgicală, deşi ştia că unele deficienţe fizice nu puteau fi corectate.

Gheorghe Burnei le-ar fi spus părinţilor că protezele sunt greu de obţinut şi le-ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, deşi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri. Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate.

Anchetatorii mai au date că unele intervenţii chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, au precizat sursele citate.

În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrica a UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”.

El a realizat şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială şi 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, potrivit prezentării sale de pe site-ul reţelei de clinici „Regina Maria”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.