Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul Burnei
Colegiul Medicilor s-a autosesizat și a demarat propria investigație în cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei.
Informaţiile din rechizitoriul întocmit de procurori arată că medicul ortoped ar fi mascat mita primită în contracte de donații, ar fi primit bonusuri precum vacanțe plătite de la o firmă care îi furniza proteze neomologate și ar fi operat pacienți pentru afecțiuni închipuite, potrivit rfi.ro.
Colegiul Medicilor s-a autosesizat și a demarat propria investigație în cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei. Informaţiile din rechizitoriul întocmit de procurori arată că medicul ortoped ar fi mascat mita primită în contracte de donații, ar fi primit bonusuri precum vacanțe plătite de la o firmă care îi furniza proteze neomologate și ar fi operat pacienți pentru afecțiuni închipuite, potrivit rfi.ro.
Potrivit Colegiului Medicilor pe partea de practică medicală doctorul Burnei ar fi un pionier care a apelat la metode neconvenționale, în vremuri în care nu existau materialele de astăzi. Până când ancheta demarată de către Colegiul Medicilor nu va fi finalizată, președintele Gheorghe Borcean susţine că medicul chirurg nu poate fi considerat vinovat a priori. Rugat să explice dacă este o practică obișnuită să se țină oase în frigider, Gheorghe Borcean a spus că nu ştie despre aşa ceva.
„Îi las pe cei care fac această acuzație să spună pentru ce s-au ținut acele oase. Sunt doar afirmații într-un dosar. Eu nu am cunoștință efectivă despre aceste lucruri”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor.
El a mai explicat că dacă medicul Burnei a fost inventiv, în condițiile în care nu existau acele device-uri de implantat este lăudabil pentru că s-a gândit să producă acele device-uri într-un atelier oarecare dintr-un anume material.
„Acest lucru face un medic pionier, un medic care gândește și care dorește să rezolve cu orice preț acel pacient. A făcut acel lucru pentru a face un bine acelui om. Nimeni nu a făcut încă dovada că acel implant, produs sui generis, pentru acel pacient, pentru acea patologie a prejudiciat în vreun fel acel pacient. Modul în care aceste obiecte s-au folosit, în afara indicațiilor, este o chestiune pe care doctorul și-o asumă și va răspunde pentru ea. Dar nu este a priori vinovat pentru că a făcut acest lucru”, a precizat Borcean.
Potrivit lui Borcean, procurorii nu au solicitat, până acum, niciun punct de vedere din partea Colegiului.
„După cum ați văzut din materialele care au apărut în presă, procurorii sunt foarte pricepuți. Ei știu că a fost medicină experimentală. Procurorii știu toate lucrurile acestea. Dumnealor o să își urmeze calea. Când intimatul Burnei va ajunge în fața unui judecător și va fi judecat în fața rechizitoriului procurorilor, acel judecător, de bună seamă va cere o expertiză medico-legală de specialitate”, a punctat Borcean.
În ce priveşte ancheta demarată de către Colegiul Medicilor, Borcean a explicat că aceasta va dura.
„Sunt multe lucruri pe care noi trebuie să le facem pas cu pas. Nu le putem face ex abrupt”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor.