Expoziție Liliana Țuroiu, la Ateneul Român
Expoziția de costum și fotografie „Zestrea” semnată de artistul plastic și designerul Liliana Țuroiu a fost vernisată, joi, la Ateneul Român.
Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, a apreciat simbolistica exponatelor, subliniind că autoarea a reușit să se impună cu creațiile ei în marile centre europene, ceea ce reprezintă „o performanță notabilă”, informează Agerpres.
„Ceea ce vreau să remarc, ca necunoscător, ca trăitor între oameni, este nota elegantă și faptul că simbolistica transferată din ideile culturii populare este suficient de subtilă, fără să fie obositoare și fără să fie stridentă cum este lumea în postmodernism”, a spus Dimitriu.
Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a afirmat că Liliana Țuroiu nu este doar un designer de modă, ci este și un artist creator care știe cum „să reviziteze” tradițiile românești.
„Îmi face plăcere să vorbim despre veșmânt. Îmi face plăcere să aud că legăm acest vechi cuvânt de origine mai complicată, dar care aparține unui fond foarte puternic al limbii române, de creațiile doamnei Țuroiu. (…) Doamna Țuroiu reușește prin creația ei deosebită să ne facă să ne păstrăm sufletul întreg. Nu poate să existe o națiune și mai ales să spere să rămână în istorie dacă nu își adapă tot timpul curentul excepțional al tradițiilor sale. Or, tot ceea ce face domnia sa este o invitație continuă de revizitare a acestor tradiții. (…) Nimic din ceea ce face domnia sa nu rămâne la a fi o copie după un veșmânt tradițional. Fiecare ascunde o încărcătură suplimentară, o încărcătură de modernitate, într-un curent care, desigur, nu este doar românesc, dar ne bucurăm să știm că acest curent există și în România”, a afirmat Boroianu.
Profesorul Cristian-Robert Velescu, autorul prefeței albumului de artă și costum „Zestrea”, președinte al Senatului Universității Naționale de Arte din București, a precizat că a urmărit timp îndelungat creațiile Lilianei Țuroiu, prima observație fiind aceea că artista reușește să surprindă prin lucrările sale, păstrându-și în același timp o unitate „cu totul remarcabilă”.
„Această colecție a început la Castelul Bran și acolo ea este acasă, dar a trecut prin foarte multe galerii de artă și castele”, a menționat Liliana Țuroiu, mulțumind tuturor celor care au ajutat-o.