2016, un an plin de scandaluri la ONB
Primăvara anului 2016 a însemnat pentru Opera Națională București (ONB) o perioadă de frământări, care au dus la polarizarea colectivului de artiști, plecarea din țară a celebrului coregraf Johan Kobborg dar și demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, informează Agerpres.
De la demisii anunțate pe rețele sociale, Sala Mare a ONB ocupată de artiști protestatari și dialoguri înfierbântate cu ministrul Culturii, respectiv vicepremierul Vasile Dîncu — scandalul a ținut, preț de aproape o lună, canalele media în „Breaking News”.
Dirijorul Tiberiu Soare a fost numit, pe 4 aprilie, director general interimar al Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al lui Răzvan Ioan Dincă.
Imediat după numire, Tiberiu Soare a scos de pe site-ul ONB numele coregrafului Johan Kobborg, care era prezentat cu funcția de director artistic al Baletului Operei Naționale. Soare a motivat gestul spunând că, în organigrama Operei, funcția de „director artistic” al Baletului nu există.
În replică, Johan Kobborg, adus în fruntea baletului ONB în urmă cu trei ani, și-a anunțat plecarea pe Facebook.
„Cu inima grea, am aflat că numele meu din funcția de director artistic al Baletului ONB a fost șters. Nu am decât iubire pentru dansatori și visez ca într-o zi să mă întorc și să ducem la bun sfârșit ce am început. Îmi pare rău că nu am avut șansa să vă spun personal. Fiți puternici, sunteți toți frumoși”, a scris el pe rețeaua de socializare.
Mesajul lui Kobborg a creat un val de susținere din partea unui grup considerabil de balerini coordonați de el, cu atât mai mult cu cât partenera sa, Alina Cojocaru, avea programată o reprezentație specială pe scena de la București, în cel mai nou spectacol al baletului ONB, „Manon”.
La trei zile de la numirea lui Soare ca director interimar, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că îl va numi pe Vlad Conta în fruntea Operei, Soare urmând să fie adjunctul acestuia.
După schimbare, ministrul Culturii a anunțat, tot pe rețeaua de socializare, că Johan Kobborg a acceptat propunerea sa de a fi director artistic al Baletului ONB — funcție creată pentru artistul danez.
„Mă bucur să aflu că Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Naționale din București. Acum sunt sigur că Opera are la conducere pe cei mai buni profesioniști. Vlad Conta, Tiberiu Soare, Johan Kobborg. Mult succes tuturor”, a scris ministrul pe Facebook.
Lucrurile erau însă departe de a se fi rezolvat.
În aceeași zi, Alina Cojocaru a scris, pe Twitter, că îi este imposibil să danseze în „Manon”, la București, deoarece nu s-a putut pregăti, în contextul tensiunilor de la Opera Națională. „Din nefericire, evenimentele din zilele trecute au făcut să îmi fie imposibil să repet și din păcate mâine nu voi putea interpreta acest rol. Aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru sprijinul și încrederea în această companie. Îmi pare rău că îmi dezamăgesc publicul. Și eu sunt dezamăgită că nu pot dansa mâine, dar situația curentă a făcut ca acest lucru să îmi fie imposibilă. Aștept cu nerăbdare următoarele mele spectacole pe această scenă”, scria artista.
De la declarații în mediul online, și de o parte și de alta a celor două „tabere” — balerinii ce îl susțineau pe Kobborg și angajații Operei care îi doreau pe Vlad Conta și Tiberiu Soare în fruntea instituției—, conflictul de la ONB a evoluat spre o serie de manifestații în fața clădirii din centrul Capitalei, certuri în Sala Mare și spectacole anulate până spre sfârșitul lunii.
După un spectacol „Manon”, în care ar fi trebuit să strălucească Alina Cojocaru, anulat, amenințări și nemulțumiri exprimate online și la o săptămână de la izbucnirea scandalului, Johan Kobborg și-a anunțat demisia de la Operă.
„Îmi voi înainta demisia directorului general interimar Vlad Conta. A fost una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit să le iau, dar, dată fiind situația managementului de la Opera Națională București, nu am de ales”, a scris Kobborg pe Twitter.
El a motivat că, în contextul managementului ONB, ar trebui, pentru a-și continua munca, să-și „compromită” standardele morale. „Eu, ca persoană și ca artist, nu pot continua aici fără a-mi compromite munca, etica și standardele morale”, a mărturisit el.
Mai mult, coregraful a spus că echipa sa a fost amenințată de actualul management. „Noului management nu i-a luat mult timp pentru a-mi distruge încrederea în evoluția instituției. Dansatorii au fost intimidați și amenințați, iar minciuni au fost folosite pentru ca managementul să îmbunătățească propria imagine și pe cea a Operei Naționale București”, spunea atunci Kobborg.