Lazăr și Kovesi spun „Nu” legii grațierii!

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că nu este nevoie de o lege a amnistiei şi graţierii, precizând însă că „ar fi necesară o monitorizare a politicienilor”.

„Nu este necesară nicio lege a graţierii şi amnistiei fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem nişte priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile care au fost însuşite de infractori, produsul infracţionalităţii şi alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acţiunii penale şi pentru care procurorii sunt plătiţi”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la ieşirea de la Ministerul Justiţiei, relateaz[ Romaniatv.net.

Întrebat dacă ar trebui ajustat Codul Penal, procurorul general a declarat că sunt anumite elemente care ar trebui clarificate.

„A fost o discuţie despre faptul că o anumită legislaţie ar necesita anumite elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care priveşte conflictul de interese. Textul de lege a fost declarat neconstituţional cu referire la o anumită chestiune, la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă şi poate fi cu uşurinţă clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, este inspirat după legislaţia franceză şi, dacă veţi vedea dumneavoastră, studiul comparativ pe care l-am făcut, veţi vedea că există o sinteză de practică judiciară care, în ultimii ani, a clarificat jurisprudenţa în materie.Pe subiecţi activi ai infracţiunii putem vedea de la consilieri locali, primari, consilieri comunali, parlamentari etc în ce situaţii se va afla cineva în conflict de interese. Legislaţia e clară din aceste punct de vedere şi jurisprudenţa e clară. Acest text este foarte bun”, a precizat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă MCV ar trebui „ridicat”, Augustin Lazăr a răspuns: „Ridicarea MCV din punct de vedere al magistraţilor aş dori să vă spun că o monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Este o chestiune de voinţă politică. Ştiţi dumneavoastră de ce. Magistraţii îşi fac datoria şi probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi mecanismul MCV”, a mai declarat procurorul general al României.

Augustin Lazăr a mai spus că priorităţile Ministerului Public rămân în continuare combaterea corupţiei şi a conflictului de interese şi de asemenea, faptele care afectează resursele bugetului naţional, precum recuperarea prejudiciilor sau spălarea de bani.

La rândul său, procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Justiţiei, că nu este de acord cu o lege de amnistie sau graţiere care să vizeze infracţiuni cercetate de DNA. Kovesi susţine că nu este necesară nici o lege privind răspunderea magistraţilor, pentru că există legislaţie în acest sens, care se aplică şi aduce suficiente garanţii că un magistrat care nu-şi îndeplibneştre atribuţiile poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul personal.

„Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau de graţiere colectivă ori de graţiere individuală să vizeze infracţiuni care sunt date în competenţa de investigare a DNA”, a spus procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În ce priveşte proiectul de lege a răspunderii magistraţilor, Kovesi a spus că în prezent există în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor în activitate, iar aceasta se aplică.

„Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică”, a precizat Laura Codruţa Kovesi, conform News.ro.

Întrebată dată ar fi posibilă o nouă reevaluare a tezei sale de doctorat, Kovesi a spus: „Teza mea de doctorat este corectă, ea a fost verificată de două ori, din punctul meu de vedere subiectul este închis”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.