Absorbția fondurilor europene, eșec total în 2016!

0

Fondurile europene au fost un eșec total în anul 2016, dar avem garanția că 2017 va însemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atât pe proiectele fazate din exercițiul financiar precedent, cât și din încasările exercițiului curent, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

„Fondurile europene au fost un eșec total în 2016. Aseară, pe la ora 23:00, am avut o discuție la Ministerul Dezvoltării și al Fondurilor Europene și toată lumea era foarte mulțumită de concluzia la care ajunseseră. Dânșii au garanția că anul 2017 va însemna 21 de miliarde de lei fonduri intrate de la Uniunea Europeană pe programele europene, vizând atât proiectele fazate din exercițiul financiar precedent, cât și încasări din exercițiul curent pe fonduri europene. Sunt două surse foarte importante pe care mizăm în construcția acestui buget și vom fi foarte riguroși în urmărirea lor în execuție”, a precizat Ștefan.

Pe de altă parte, șeful de Finanțe a afirmat că din punct de vedere al creșterii ratei de colectare, care este o altă sursă importantă ce trebuie valorificată, au fost luate deja măsuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea „controversatului” formular 088 referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor.

„S-a observat că ieri au fost deja două schimbări în viața ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală n.r). S-a schimbat conducerea ANAF, iar prima măsură adoptată a fost anularea controversatului formular 088. Ce semnal vrem să transmitem mediului de afaceri? Acela că inspecția fiscală va trece într-o altă paradigmă. Nu vrem să mai privim contribuabilii ca fiind potențiali evazioniști. Un contribuabil pe care îl privim în ochi prima dată, îl cotăm la 100 de puncte. Pe măsură ce comportamentul lui dovedește că ne-am înșelat atunci va fi depunctat și când el scade în rating sub o anumită limită, atunci fiscul se va manifesta mai riguros în relația cu el. Pentru ceilalți care au 100 de puncte devine foarte importantă componenta de prevenție a activității inspectorului fiscal, componenta de asistență fiscală, în sensul că noi vom dezvolta instrumentul consultantului fiscal, care vrem să fie ca o interfață între contribuabil și fisc. Deci, toate acestea vor mări gradul de conformare voluntară și, cu un efort de administrare mai mic decât s-a făcut până acum, vom o avea o creștere a ratei de colectare”, a explicat Ștefan.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat vineri că formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.