Academia Română a sărbătorit Ziua Culturii Naționale

Academia Română a promovat continuu cultura națională în sensul ei cel mai larg, iar rolul acesteia este de a apăra identitatea națională, a declarat, duminică, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad.

„Înființată pentru cultivarea limbii române, pentru studierea istoriei naționale, a științelor și artelor, Academia Română a promovat continuu cultura națională în sensul ei cel mai larg”, a spus Ionel-Valentin Vlad, la sesiunea solemnă „În jurul identității românești”, organizată de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și Zilei poetului Mihai Eminescu, informează Agerpres.

El a menționat că rolul Academiei Române este să medieze corect între tendința integrării și identitatea națională.

„Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie națională europeană, așa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă și de mare responsabilitate: să medieze corect între tendința integrării și identitatea națională. Rolul Academiei este acela de a apăra identitatea națională, să aducă valorile ei profunde, inestimabile, ținând cont și de tendințele actuale ale dezvoltării umanității”, a adăugat acesta.

Ionel-Valentin Vlad a atras atenția asupra manualelor școlare, menționând licitații de manuale favorabile unor edituri și interese, dar și faptul că manualele de liceu din partea științifică conțin puține date în privința unor mari descoperiri făcute de savanți români.

„Academia Română a avut luări de poziție și mesaje către factorii de decizie în educație și cultură. Dar facem tot ce ar trebui, potrivit legii Academiei, privind limba română și istoria românilor? Facem totul în problema manualelor? Printr-o corectoare a legislației care prevede licitații pentru manuale favorabile unor edituri și interese, care însă au un control modest al conținutului lor? Durate mari pentru procesele birocratice costisitoare și durate mici pentru coordonarea conținutului și aprobarea de către secțiile de specialitate ale Academiei, cum ar trebui să fie”, a adăugat acesta.

El a subliniat că manualele din liceu conțin prea puține date asupra descoperirilor făcute de savanți români și, în schimb, au „numele efemere ale unor prezentatoare sau moderatoare de televiziune”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.