Concert in memoriam Ion Voicu, la Sala Radio
Mădălin Voicu va dirija Orchestra Națională Radio, la 20 de ani de la dispariția tatălui său – Ion Voicu, într-un concert in memoriam în care violonistul Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu.
Potrivit unui comunicat al Orchestrelor Radio, transmis marți Agerpres, Alexandru Tomescu va interpreta Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart. În deschidere, Orchestra Națională Radio va interpreta Uvertura operei Wilhelm Tell de Rossini, iar după pauză Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 — Italiana de F. Mendelssohn.
Concertul va avea loc vineri la Sala Radio.
Regretatul Ion Voicu, artist născut într-o familie de muzicieni, s-a perfecționat cu George Enescu, a lucrat și sub îndrumarea marelui violonist rus David Oistrakh, iar pe parcursul a 50 de ani de carieră a susținut mii de concerte în întreaga lume.
În amintirea marelui artist, de la a cărui dispariție se împlinesc în 2017 douăzeci de ani, Orchestra Națională Radio — primul ansamblu alături de care a cântat Ion Voicu — îi dedică acest concert extraordinar.
Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violonist român contemporan. Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredințată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder — Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească.
Vioara Stradivarius Elder a fost cumpărată pentru Ion Voicu în anul 1956, în urma unui ordin al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hotărârea lui Dej a fost luată în urma unor sesizări făcute de câțiva artiști români prin care aceștia semnalau că violonistul român nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveția comandând la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder în valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane de lei. Deși pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieții sale.
Cu câțiva ani înainte de căderea regimului comunist, din ordinul lui Ceaușescu, vioara i-a fost luată lui Ion Voicu și dată spre păstrare Muzeului Național de Artă. Vioara i-a fost înapoiată artistului după anul 1990. Instrumentul i-a rămas lui Ion Voicu până la moartea sa, la 24 februarie 1997. După moartea lui Ion Voicu, vioara Stradivarius Elder a rămas la sediul Fundației Internaționale ‘Ion Voicu’ până în anul 2007. Aceasta fost predată de fiul violonistului, Mădălin Voicu, statului român cu două condiții: să poarte numele tatălui său și să fie folosită de un tânăr care urma să o primească în urma unui concurs.
Concursul pentru obținerea viorii Stradivarius Elder a avut loc în 2007, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional ‘George Enescu’, câștigător fiind tânărul Alexandru Tomescu.