Concert in memoriam Ion Voicu, la Sala Radio

Mădălin Voicu va dirija Orchestra Națională Radio, la 20 de ani de la dispariția tatălui său – Ion Voicu, într-un concert in memoriam în care violonistul Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu.

Potrivit unui comunicat al Orchestrelor Radio, transmis marți Agerpres, Alexandru Tomescu va interpreta Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart. În deschidere, Orchestra Națională Radio va interpreta Uvertura operei Wilhelm Tell de Rossini, iar după pauză Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 — Italiana de F. Mendelssohn.

Concertul va avea loc vineri la Sala Radio.

Regretatul Ion Voicu, artist născut într-o familie de muzicieni, s-a perfecționat cu George Enescu, a lucrat și sub îndrumarea marelui violonist rus David Oistrakh, iar pe parcursul a 50 de ani de carieră a susținut mii de concerte în întreaga lume.

În amintirea marelui artist, de la a cărui dispariție se împlinesc în 2017 douăzeci de ani, Orchestra Națională Radio — primul ansamblu alături de care a cântat Ion Voicu — îi dedică acest concert extraordinar.

Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violonist român contemporan. Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredințată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder — Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească.

Vioara Stradivarius Elder a fost cumpărată pentru Ion Voicu în anul 1956, în urma unui ordin al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hotărârea lui Dej a fost luată în urma unor sesizări făcute de câțiva artiști români prin care aceștia semnalau că violonistul român nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveția comandând la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder în valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane de lei. Deși pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieții sale.

Cu câțiva ani înainte de căderea regimului comunist, din ordinul lui Ceaușescu, vioara i-a fost luată lui Ion Voicu și dată spre păstrare Muzeului Național de Artă. Vioara i-a fost înapoiată artistului după anul 1990. Instrumentul i-a rămas lui Ion Voicu până la moartea sa, la 24 februarie 1997. După moartea lui Ion Voicu, vioara Stradivarius Elder a rămas la sediul Fundației Internaționale ‘Ion Voicu’ până în anul 2007. Aceasta fost predată de fiul violonistului, Mădălin Voicu, statului român cu două condiții: să poarte numele tatălui său și să fie folosită de un tânăr care urma să o primească în urma unui concurs.

Concursul pentru obținerea viorii Stradivarius Elder a avut loc în 2007, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional ‘George Enescu’, câștigător fiind tânărul Alexandru Tomescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.