TVR rămâne o gaură uriașă astupată cu bani publici

Televiziunea şi radioul publice vor continua să funcţioneze şi după desfiinţarea raxei radio-tv. Românii nu vor mai plăti direct această taxă prin abonamentul la compania de electricitate, ci indirect, prin alocare bugetară. Proiectul de buget pe 2017 este foarte generos, având prevăzută o alocare aproape dublă faţă de veniturile de anul trecut ale TVR. Numai că, avertizează analiştii media, un buget alocat prin vot politic poate afecta independenţa editorială a televiziunii, şi aşa destul de „şifonată”.

După ce ani la rândul şefii Televiziunii Publice au susţinut necesitatea majorării taxei radio-tv, ca să acopere pierderile mari ale televiziunii publice, PSD a decis la sfârşitul lui 2016 că este mai bine ca această taxă să nu mai fie plătită direct de contribuabil. Prima variantă a proiectului de buget pentru 2017 arată că românii vor contribui, indirect, cu mai mulţi bani pentru programele TVR. Guvernul intenţionează să majoreze de peste şapte ori bugetul Televiziunii Publice, până la 950 de milioane de lei, pentru a contrabalansa anularea taxei radio-tv decisă prin legea Dragnea. Practic, guvernanţii ar dubla acum veniturile TVR faţă de anul 2015, când încasările totale ale televiziunii publice au fost de aproape jumătate de miliard de lei, conform celui mai recent raport de activitate.

Prima variantă publică a proiectului de buget pentru 2017 prevede o alocare financiară de 950 de milioane de lei pentru Televiziunea Publică, cu 53% mai mult faţă de ce a promis liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care a desfiinţat taxa radio-tv.

În toamna anului trecut preşedintele PSD promitea în plenul Parlamentului un buget de 620 de milioane de lei pentru TVR. Astfel, Liviu Dragnea majora cu 120 de milioane de lei bugetul total al TVR, care în anul 2015 a avut încasări totale de aproximativ 500 de milioane de lei.

Potrivit draftului de buget citat de Economica, pentru banii alocaţi se aşteaptă ca TVR1 să devină principala sursă de informaţie a românilor, arată proiectul de buget. Este numit în legea bugetului pe 2017 „Canal de actualitați” şi se mai menţionează că „trebuie să ofere talk-show-uri care să devină repere și de unde oamenii importanți ai zilei sa nu mai lipsească”.

Jurnalistul Cătălin Tolontan susţine că în legea bugetului de stat se prevede ca plata datoriilor către ANAF ale TVR să fie prioritară. „Noi datorăm către stat 110 milioane de euro și credem că din cei 210 de milioane de euro ne vor pune să ne plătim această datorie”, a spus o sursă din TVR pentru Tolo.ro.

Datoria totală a TVR la sfârşitul anului 2015 era de aproximativ 150 de milioane de euro.

Televiziunea Publică şi Radioul încasează aproximativ 300 de milioane de euro

Piaţa totală de publicitate din România a fost estimată , în decembrie, la 366 de milioane de euro pentru anul 2016, conform Media Fact Book. Cei mai mulţi bani merg către televiziuni, care au adunat un total de 240 de milioane. Practic, toată presa din România, mai puţin cea online, a încasat în 2016 cam cât adună de la buget cele două instituţii media publice.

Câţi bani a încasat TVR de la buget şi din taxa radio-tv

Raportul pe 2015 al Televiziunii Publice arată că veniturile din taxa pentru serviciul public de televiziune au fost în valoare de 334,5 milioane de lei, cu o pondere de 67,56% din total venituri din exploatare, cu 4,78% mai mari faţă de anul 2014.

De asemenea, alocaţia de la bugetul statului primită pentru anul 2015 a fost de 122,7 milioane de lei.

Veniturile din publicitate pe 2015 au fost în valoare de 20,2 milioane de lei, cu o pondere de 4,08% din total venituri din exploatare, cu 29,82% mai mici faţă de anul 2014, scădere generată de lipsa competiţiilor sportive majore, se puncta în raportul pe 2015.

Evoluţia numărului de salariaţi

Anul 2013: 2.499
Anul 2014: 2.522
Anul 2015: 2.517.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.