Kovesi avertizează: Lupta împotriva corupției, amenințată!

Share:

Lupta împotriva corupției este departe de a fi câștigată în România, în ciuda abrogării ordonanței de urgență a guvernului prin care se modifica legislația penală, a declarat joi procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, agenției France Presse.

DNA „trece prin cel mai greu moment de la înființarea sa, deoarece aceste modificări ar fi afectat serios lupta împotriva corupției și competențele” instituției, a arătat ea, adăugând că „pericolul nu a fost îndepărtat”, deoarece astfel de încercări de modificare peste noapte a legilor s-ar putea repeta.

Potrivit celor declarate de Kovesi pentru AFP, intrarea în vigoare a ordonanței de urgență respective ar fi oprit peste 2100 de anchete, adică aproximativ o treime din dosarele aflate în lucrul la DNA.

Și mai nocivă ar fi fost „o pierdere a încrederii românilor în justiție”, a mai spus șefa DNA. Infracțiunile al căror regim era modificat în actul normativ pot fi comise doar de funcționari publici, de reprezentanți aleși și de miniștri, iar schimbările „ar fi afectat principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege”, a subliniat ea.

Potrivit Agerpres, replicând acuzațiilor că DNA întocmește dosare politice sau comite abuzuri, Kovesi a arătat că „activitatea noastră este supusă unui dublu control: în primul rând, orice persoană care se simte lezată poate să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi, dosarele sunt verificate de judecători, atât înainte, cât și în timpul procesului”. Circa 10% din cazurile trimise anual în instanță de DNA se soldează cu achitări, ceea ce arată că astfel de acuzații nu au o bază reală, a mai argumentat ea.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a vorbit și despre o „schimbare a mentalității” românilor, care sunt tot mai puțin dispuși să tolereze corupția. „Tot mai mulți funcționari publici denunță acte de corupție sau depun reclamații împotriva șefilor care fac presiuni” pentru încălcarea legii. „Este un semn de încredere și un semn că oamenii doresc o schimbare”, o citează AFP pe Kovesi în încheiere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.