România, liderul UE la creștere economică
Creşterea economică a celor 28 de state care alcătuiesc Uniunea Europeană a fost de 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, conform datelor transmise, marţi, de Eurostat. Pentru zona euro (cele 19 state membre), Eurostat a raportat o creştere PIB de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut faţă de acelaşi trimestru din 2015.
Cea mai mare creştere economică a fost înregistrată de România, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Conform sursei citate, în trimestrul IV, România a avut o creştere PIB de 4,8%, fiind urmată de Bulgaria, cu 3,4%, şi de Polonia, care a avut o creştere a PIB-ului de 3,1%.
România este de altfel singurul stat european care a înregistrat o creştere a PIB-ului de peste 4%.Conform datelor transmise de INS, Produsul intern brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută – 4,8% pe serie ajustată sezonier – în ultimele trei luni din 2016 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, scrie Capital.
Potrivit Eurostat, cea mai mică creştere economică din Europa a fost înregistrată de Grecia şi Finlanda, cu doar 0,3%.
Grecia şi Finlanda sunt singurele state europene în care economia s-a contractat în trimestrul IV faţă de trimestrul precedent. Economia Greciei a scăzut cu 0,4%, iar PIB-ul Finlandei, cu 0,5%.
Comparativ cu trimestrul precedent, în ultimul trimestru al anului trecut Produsul intern brut al României a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3%, conform datelor INS.
Cea mai mare creştere economică trimestrială (trim IV faţă de trim III) din Europa a fost înregistrată de Polonia. Economia poloneză a crescut cu 1,7%, România ocupând locul secund în clasamentul european alături de Lituania, ambele state raportând o creştere PIB de 1,3%, arată şi datele Eurostat. La nivel europeana creştere trimestrială a fost de 0,5%, iar în zona euro de 0,4%. De altfel, doar cele 3 state au avut o creştere PIB trimestrială de peste 1%.
Trebuie menţionat că Eurostat nu a publicat datele pentru toate cele 28 de state care formează UE. Astfel că este posibil ca alte state precum Irlanda sau Luxemburg, pentru care nu sunt disponibile momentan datele, să fi înregistrat creşteri a PIB-ului mai mare decât România. De exemplu în trimestrul III 2016 raportat la acelaşi trimestru din anul precedent, cele mai mare creşteri ale PIB-ului, conform Eurostat, au fost înregistrate de către Irlanda (+6,6%) şi Luxemburg (+4,8%), în timp ce România se afla pe poziţia a treia, cu doar 4,4%.