Maia Morgenstern, dezvăluiri șocante
Mama a fost o femeie care, deși a suferit în timpul regimului comunist, nu s-a plâns niciodată de acest lucru, a afirmat actrița Maia Morgenstern, invitat special al conferinței „Femei în comunism”.
„Ceea ce țin minte, ceea ce mă urmărește, ceea ce m-a format a fost curajul mamei de a nu se lamenta, de a nu se victimiza, de a nu se văicări. O femeie care nu se plângea niciodată. Dacă tata își povestea amintirile, mama, cu obstinație, cu încăpățânare, ținea să-mi facă în fiecare zi o zi de primăvară. Nu reușea însă de fiecare dată”, a relatat actrița la conferința organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, la Biblioteca Națională, informează Agerpres.
Ea a dezvăluit că părinții săi au suferit în timpul regimului de dinainte de 1989. Tatăl, „ilegalist, dar niciodată membru de partid”, cadru universitar, a fost dat afară din Universitate și internat într-o clinică specială deoarece a denunțat abuzurile epocii, iar mama, membră a Partidului Comunist, a fost exclusă după ce sora sa, „sionistă fiind”, și-a exprimat opiniile și a fost arestată.
„Mama mea nu era în stare niciodată să arunce o bucățică de pâine sau un rest de mâncare. O punea dintr-o farfurie mai mare sau dintr-o cratiță mai mare într-o cratiță mai mică, sau dintr-un bol mai mic într-o cănuță… Mai târziu (…) m-am prins eu că era expresia unor cicatrici niciodată cicatrizate. Provocate de foame. Foame. A trăit foamea”, a mai spus actrița.
Referindu-se la perioada anilor ’80, Morgenstern a mărturisit că mama sa „a fost cea care punea pâinea pe masă”.
Lipsa obiectelor de igienă în adolescență, umilința și starea de rău pe care le încerca atunci, anii de început ai carierei în teatru din orașe de provincie, amintirile dintr-un spital din Piatra Neamț, când singurul mod de a i se curma febra a fost să „încălzească” cu propriul corp o pungă cu sânge congelat pentru transfuzie, au fost tot atâtea amintiri pe care actrița le-a povestit tinerilor prezenți la întâlnire.