Războiul dintre SUA și China, inevitabil?
Esenţa problemei este „un duel geopolitic în Oceanul Pacific. Fiecare mişcare militară din partea Chinei în regiune este percepută de către SUA ca fiind o ameninţare, şi invers”, a precizat Jonathan Holslag, specialist în problemele continentul asiatic, citat de De Morgen.
Pentru Jonathan Holslag, profesor de Relaţii Internaţionale la VUB, „războiul cu China este inevitabil”.
Joi şi vineri, preşedintele chinez Xi Jinping este primit de preşedintele american Donald Trump în luxoasa lui vilă din Florida. Este o întâlnire crucială favorabilă apropierii celor două mari puteri. Dar, de-a lungul anilor, instituţia prezidenţială a Statelor Unite şi câţiva apropiaţi ai acesteia au făcut din China una dintre ţintele lor preferate.
Miezul problemei este duelul geopolitic în Oceanul Pacific. Dar în ciuda acestei declaraţii, nici SUA şi nici China nu sunt dispuse să declanşeze acum un război.
Cu toate acestea, „neîncredrea reciprocă este enormă. Unele incidente semnificative sunt suficiente pentru o escaladare”, a adăugat specialistul în problemele continentului asiatic. „America vrea să rămână numărul 1, iar China vrea să devină”.
Consilierul apropiat al lui Donald Trump, Steve Bannon, are multe de spus în acest sens. El anticipează că SUA „vor intra în război cu China în următorii 5 sau zece ani”, după cum a declarat publicaţiei The Independent.
În vârstă de 62, Bannon este omniprezent alături de Donald Trump, fie atunci când preşedintele semnează decrete sau în timpul convorbirilor telefonice cu liderii străini. Noul șef al Casei Albe este strategul care stă în spatele tuturor deciziilor extreme făcute de Donald Trump de când a venit la putere.
Steve Bannon a fost descris ca fiind „cel mai periculos om din sfera politicii americane” de către Bloomberg.
Totuşi, în această săptămână, Bannon a fost exclus din Consiliul de Securitate Naţională, a dezvăluit un responsabil american sub protecţia anonimatului.