Bugetul, păgubit anual cu sute de milioane de euro

Bugetul de stat este păgubit anual cu sute de milioane de euro. În cazul achiziţiilor publice, autorităţile sunt extrem de generoase şi ajung să plătească sume chiar si duble fata de preturile stabilite prin licitatii. Olanda a găsit o soluţie pentru a stopa risipa, iar acum o propune şi României.

400 de milioane de euro –  acesta este prejudiciul constatat, în anul 2016, de Curtea de Conturi, în urma verificării a peste 2.600 de instituții ale statului. Neregulile la achizițiile publice rămân printre principalele modalități de risipire a banului public, conform reprezentanților instituției.

O soluție pentru a stopa cheltuielile inutile ar putea fi înființarea unei Unități Centralizate de Achiziții Publice, după modelul olandez, susțin reprezentanții Institutului pentru Politici Publice. Unitatea ar urma să stabilească același cost de achiziție pentru autorități și să elimine situațiile în care sunt cheltuite sume chiar și de aproape două ori mai mari pentru același produs. De exemplu, Spitalul Județean Sălaj a plătit 1740 lei pentru achiziția unui aparat de aer condițional, în timp ce Spitalul Orășenesc Țăndărei, 1200 de lei pentru același produs, arată rezultatelele unui studiu.

În România, piața achizițiilor publice este estimată la peste 18 miliarde de euro pe an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.