Schimb dur de replici între Cioloș și Tăriceanu

Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat, vineri, că declaraţia sa privind şansele României de a intra în spaţiul Schengen în 2017 ar fi fost mai mari dacă nu ar fi fost OUG 13 se bazează pe discuţii avute anul trecut cu lideri ai statelor membre, precizând că presedintele Senatului, Calin Popescu Tăriceanu, care a apreciat declaraţia sa ca fiind „o invenţie” şi o afirmaţie „pur politicianistă” vrea ca românii să creadă că suntem ”oropsiţii Europei”.

„Domnul Tăriceanu ne dă asigurări că nu vom intra nici anul acesta în spaţiul Schengen. Din păcate, are dreptate. Asta, nu din cauza momentelor electorale din altă parte ci, în primul rând, din cauza incoerenţelor de acasă. În acest context, spune că declaraţia mea de ieri, că România ar fi avut şanse să intre în Schengen încă din acest an, ar fi, citez, «o invenţie politicianistă»”, a spus fostul prim-ministru, potrivit unui comunicat de presă.

Cioloş a precizat că afirmaţia sa se bazează pe discuţii avute în 2016 cu lideri ai statelor membre ”care au amânat această decizie în Consiliu, precum şi discuţii cu Comisia Europeană referitoare la  evoluţia şi viitorul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie”, subliniind că în cel mai recent raport MCV a fost ”evident că, dincolo de îngrijorări reale legate de abordări tip OUG 13, limbajul a fost pozitiv”, raportul remarcând evoluţia bună a instituţiilor din justiţie.

Totodată, Cioloş a reamintit faptul că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus în mai multe rânduri că România este foarte aproape de a fi în situaţia încheierii MCV.

Fostul premier a mai spus că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vrea ca ”românii să creadă că suntem oropsiţii Europei”, lucru pe care îl consideră ”îngrijorător”, scrie News.ro.

”În general, nu există faptă fără răsplată şi nu există iresponsabilitate fără consecinţe. Este îngrijorător că domnul Tăriceanu vrea ca românii să creadă că suntem oropsiţii Europei şi că o anumită percepţie negativă despre România ar exista mai ales din cauza altora. Din păcate, la începutul acestui an, s-a văzut clar din cauza cărui tip de comportament al unor politicieni de la noi există această percepţie”, a spus Cioloş amintind, totodată, despre protestele din iarnă despre care s-a vorbit în toată lumea.

”S-a mai văzut că reacţia celor care au apărat în stradă statul de drept şi lupta împotriva corupţiei a fost nu doar apreciată în toată Europa şi în lume, dar a fost chiar luată ca exemplu de atitudine şi acţiune civică”, a arătat Cioloş.

”De altfel, în deplină consonanţă logică, supărat că UE se amestecă în treburile României,  domnul Tăriceanu se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zise derapaje ale justiţiei. Nu mai e nimic de adăugat”, a conchis fostul prim-ministru.

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, joi, într-o dezbatere organizată la Cluj, că în opinia sa, România ar fi putut intra în 2017 în spaţiul Schengen ”cel puţin cu aeroporturile”, dacă nu ar fi existat ”situaţia” creată de OUG 13.

”Din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi fost situaţia prin care am trecut la sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie, cu OUG 13, ar fi fost şanse mari ca anul acesta România să intre în spaţiul Schengen cel puţin cu aeroporturile. Este important să dăm garanţii clare referitor la respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, pentru că societatea şi-a făcut temele foarte bine, ci mai ales la nivelul clasei politice”, a declarat Dacian Cioloş.

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat ca fiind „o invenţie” şi o afirmaţie „pur politicianistă” declaraţia lui Cioloş.

„Eu cred că este o invenţie. O să fiu luni la Bruxelles, unde am programată o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cunosc ambianţa la nivelul CE. Atâta vreme cât probabil noi nu vom constata ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în urmă cu 10 ani, probabil nici despre aderarea la spatiul Schengen nu vom putea vorbi. Aceste lucruri nu se vor putea realiza anul acesta pentru că cele două probleme sensibile ar deveni subiecte de dezbatere politică în campaniile electorale care urmează în Franţa şi în Germania. (…) Vă garantez că acest subiect nu va fi pus pe masa discuţiilor la nivelul Comisiei Europene, cel puţin anul acesta. Deci, afirmaţia domnului Cioloş este pur politicianistă”, a spus Tăriceanu la Antena 3.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.