Grindeanu, vizită în Israel

Premierul Sorin Grindeanu a fost în această dimineață intr-o vizită la Muzeul Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim. Prim-ministrul a sosit, miercuri seară, în Israel, fiind însoțit de o delegație din care fac parte și ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, secretarul General al Guvernului, Mihai Busuioc, și președintele Grupului parlamentar de prietenie româno-israelian, Gabriel Vlase.

Primul punct din programul deplasării șefului Executivului la Ierusalim a fost o vizită la Muzeul Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului ”Yad Vashem”, transmite trimisul special al TVR în Israel, Ionuţ Gheorghe.

Apoi, premierul Grindeanu a fost primit de președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, la reședința prezidențială „Beit Hanassi”.

„Preţuim faptul că una dintre primele vizite ale premierului român este în Israel. Relaţiile strânse dintre ţările noastre sunt cunoscute. Avem legături vechi cu România, economice, militare. Acţionăm în aşa fel încât să lărgim sferele de cooperare. Cred că gândim la fel, domnule prim ministru, deşi între noi există o diferenţă de vârstă. Permiteţi-mi personal să vă multumesc pentru rolul pe care l-aţi jucat în UE pentru combaterea antisemitismului şi comemorării Holocaustului”, a fost mesajul preşedintelui israelian.

Sorin Grindeanu: În primul rând vă felicit cu ocazia celor 69 de ani de independenţă. Sărbătorim şi 69 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între ţările noastre. E o realizare, având în vedere perioadele dificile pe care le-au traversat ambele ţări. Vă aşteptăm în România anul acesta, sper să fim gazde la fel de bune. Este loc pentru îmbunătăţirea relaţiilor economice dintre ţările noastre şi vom colabora in acest sens. Aţi amintit rolul jucat de ţara noastră în stabilirea unei definiţii a antisemitismului. În plus, a fost deja alocată o cladire în centrul vechi al Bucureştiului, pentru viitorul muzeu al istoriei evreilor şi Holocaustului. E important pentru noi să cunoaştem istoria, să recunoaştem greşelile şi să acţionăm pentru combaterea unor astfel de acţiuni”.

Ulterior, Sorin Grindeanu a avut o întrevedere cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu. Şefii celor două guverne au susținut declarații comune de presă și au participat la semnarea a două documente bilaterale: o declarație de intenție privind reducerea tarifelor internaționale de roaming între Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România și Ministerul Comunicațiilor din Israel și o declarație de cooperare între Ministerul Economiei din România și Ministerul Economiei și Industriei din Israel. Cea de a doua declarație comună vizează cooperarea în domenii precum transportul de energie electrică și gaze naturale, cercetare, dezvoltare și inovare, tehnologii înalte și investiții.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.