Emmanuel Macron, noul președinte al Franței!

Aproape 47 de milioane de francezi au fost chemaţi la urne, duminică, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, având de ales între candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând peste 66% din voturile exprimate.

Candidatul independent de centru Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați.

Noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că o „nouă pagină s-a deschis” pentru Franţa, „cea a speranţei şi încrederii regăsite”.

„O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară (duminică – n.r.). Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus el.

Acum câteva luni, era încă un necunoscut. Emmanuel Macron a intrat în campania electorală fără partid, fără experiența de a fi ales, dar a ajuns în plutonul favoriților. Iar după primul tur de scrutin s-a plasat în pozitia de „președinte al patrioților în fața amenințării naționaliștilor”.

Produs al școlilor de elită franceze, Emmanuel Macron a fost mai întâi un bancher de investiții prosper – a lucrat la Rotschild. Dar dă asigurări că s-a desprins total de mediul bancar.

În politică a intrat abia acum acum 5 ani, când a devenit consilier al președintelui socialist Francois Hollande. Apoi, ministru al Economiei. Controversat. Luni de zile, au ieșit în stradă zeci de mii de protestatari, după ce a impus un pachet de măsuri economice care, printre altele, permitea deschiderea unor sectoare reglementate ale economiei.

Acestea au fost expriențele din care spune că a înțeles disfuncționalitatea sistemului politic actual. O învățătură care l-a împins să înființeze, acum un an și jumătate, o formațiune numită „În Mișcare!” – în franceză „En Marche”.  Cu aceleași inițiale, EM, ca numele său. Iar când a demisionat din guvern anul trecut și și-a depus candidatura la președinție, a prezentat un program de inspirație social-liberală.

A fost deseori criticat pentru lipsa de claritate a proiectului său. Dar și-a declarat întotdeauna intenția fermă de a sparge tipare. Și a reușit, în mare măsură.

Nonconformist, ambițios, Macron a avut o traiectorie surprinzătoare și în viața publică, și în cea privată. Sotia sa, Brigitte, cu 24 de ani mai în vârstă decât el, i-a fost profesoară de franceză în liceu. Era la acea vreme măritată și avea trei copii. Dar s-au îndrăgostit și au rămas împreună. Un reporter a întrebat-o recent pe Brigitte dacă soțul ei e un politician bun, iar răspunsul a fost: „Nu există niciun domeniu în care Emmanuel Macron să nu fie bun”.

Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, şi-a recunoscut, duminică seară, înfrângerea în scrutinul prezidenţial, câştigat de Emmanuel Macron, salutând însă „rezultatul istoric” înregistrat de partidul său.

„Cetăţenii Franţei au ales un nou preşedinte, optând pentru continuitate”, a declarat Marine Le Pen, citată de cotidianul Le Monde.

„Prin acest rezultat istoric şi masiv, francezii au transformat alianţa patrioţilor în principala forţă a opoziţiei. (…) Formaţiunile politice care l-au susţinut pe Emmanuel Macron s-au discreditat singure”, a adăugat Marine Le Pen.

„Partidul Frontul Naţional trebuie să se reformeze pentru a fi la înălţimea acestei oportunităţi istorice. Voi propune transformarea mişcării noastre politice şi le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture”, a spus Marine Le Pen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.