Programul complet al Nopții Muzeelor 2017
Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet. Evenimentul Noaptea Muzeelor 2017, care a ajuns la a 13-a ediție, se desfășoară la nivel internațional și este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene, potrivit unui comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor. Pe de altă parte, angajaţii din muzee se pregătesc de protest, pe 20 mai: Pichetare în faţa MNIR şi fluturaşii de salariu, expuşi pe panouri în faţa instituţiilor de cultură.
Anul acesta, în România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.
În București, 49 de muzee și organizații partenere își deschid porțile în Noaptea Muzeelor și vor putea fi vizitate gratuit.
Casa “Filipescu – Cesianu”
Casă Memorială “George și Agatha Bacovia”
Casă Memorială “Ion Minulescu și Claudia Millian”
Casă Memorială “Liviu și Fanny Rebreanu”
Casă Memorială “Tudor Arghezi – Mărțișor”
Muzeul “Ligia și Pompiliu Macovei”
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cutescu – Storck
Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC
Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național Al Literaturii Române
Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Muzeul Cailor Ferate – CENAFER
Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar”
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România
Muzeul George Severeanu
Muzeul Militar
Muzeul Național al Aviației Române
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Pompierilor
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Național Cotroceni
Muzeul Național de Geologie
Muzeul Național “George Enescu”
Muzeul Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida
Muzeul de Artă Populară “Doctor Nicolae Minovici”
Muzeul Theodor Aman
Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Muzeul Victor Babeș
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia
Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu
Tur ghidat cu premii, surprize în curtea de onoare, lansarea unei aplicaţii pentru telefoanele mobile şi expunerea unui vas din zona Golfului Persic sunt elemente ale programului pregătit de Muzeul Naţional de Artă al României pentru Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă.
Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuse obiectele de artă în zonele de conflict MNAR va expune un vas din ceramică din zona Golfului Persic, care se află în Colecţia de Artă Orientală. ”Este o iniţiativă a UNESCO, la care noi am subscris, considerând important ca obiectele de artă, adevărate tezaure naţionale, să se bucure de o atenţie specială. Va fi expus acest vas de ceramică, care provine din Orientul Mijlociu, într-un context care va semnala importanţa salvgardării patrimoniului UNESCO”, a explicat miercuri, într-o conferinta de presa, Călin Stegerean, directorul MNAR.
Aplicaţia ”ARTmobile – Un muzeu la îndemână!”, disponibilă pentru sistemele Android şi iOS, va fi lansată de Noaptea Muzeelor. Cu ajutorul ei, vizitatorii vor cunoaşte lucrările din toate cele trei galerii permanente – Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă.
De la parterul Galeriei de Artă Europeană va porni, de la ora 19.00, un tur ghidat, în urma căruia vizitatorii pot primi premii.
Muzeul Colecţiilor de Artă va prezenta expoziţia ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”. Ea va fi vernisată vineri, în prezenţa artistului, iar de Noaptea Muzeelor va putea fi vizitată între orele 19.00 – 05.00.
”Este o expoziţie care îl aduce pe cunoscutul artist în ipostaza de colecţionar”, a precizat Stegerean. Colecţia este formată din obiecte care, de-a lungul vieţii, l-au inspirat pe Câlţia în realizarea tablourilor sale. Vizitatorii vor beneficia de ghidajul organizatorilor.
Curtea de onoare a Palatului Regal va deveni ”un adevărat spaţiu de socializare”, după cum a specificat directorul, fără a da mai multe detalii. ”Vor fi mai multe suprize pe care Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României le pregătesc. Contăm pe dimensiunea de factor de coeziune a muzeului”.
Despre protestele muzeografilor care se anunţă pentru Noaptea Muzeelor, Călin Stegerea a afirmat: ”Până la ora la care vorbim nu am primit niciun semnal în acest sens. Suntem la curent că sindicatul Muzeului Naţional de Istorie poregăteşte un protest, am fost informaţi că Reţeaua Naţională a Muzeelor susţine aceste proteste, dar despre lucruri care să se întâmple la muzeul nostru nu am aflat”.
Sâmbătă şi duminică, muzeele satelit ale MNAR – Zambaccian, Theodor Pallady şi Colecţiilor de Artă (cu excepţia expoziţiei temporare ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”) vor fi deschise între orele 11.00 – 19.00. Duminică, Muzeul Naţional de Artă al României (sediul central) va fi închis.
Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet din București. Organizații partenere la Noaptea Muzeelor:
A.R.C.E.N.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Arhivele Naționale ale României
EFdeN 4C
Galeria Galateca
Casa Experimentelor
Ferma Animalelor
Fundația Calea Victoriei
Galeria Calea Victoriei 33
Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”
Metropolitan Art Galery
Moara de Hârtie
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor
Opera Comică pentru copii
Orășelul Cunoașterii
Romanian Design Week
Unfinished Festival
Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitat între orele 19:00-05:00.
Vor fi deschise următoarele galerii: la sediul central: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană (19:00-05:00), la Muzeul Colecțiilor de Artă: Expoziția „Ștefan Caltia. Obiecte grăitoare” (19:00-05:00), Spațiile istorice ale fostului Palat Regal (11:00-19:00).
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) va putea fi vizitat între orele 18.00-02.00.
MNAC își deschide porțile pentru o seară de artă și film din arhivele muzeului. Va anima spațiul din fața muzeului cu proiecții de film de artă din arhivele muzeului, iar expozițiile muzeului sunt deschise publicului pentru vizitare.
Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) este deschis până la ora 01.00. Clădirea Foișorului de Foc este emblematică pentru București, dar și pentru istoria pompierilor. A fost construită în 1890 – 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Ca foişor de observare a incendiilor a funcţionat din anul 1892 până în 1910, dar, ca rezervor de apă niciodată, întrucât pompele existente la acea vreme nu au reuşit ridicarea apei la nivelul rezervorului de 750 mc care cuprindea etajele superioare 4, 5 şi 6.
Clădirea a fost amenajată în aprilie 1892 ca post de pompieri (nr. 5-Foişor), post ce a asigurat intervenţia la foc în Capitală până în 1936. Începând cu anul 1963, în urma modernizării sale, Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, a cărui expoziţie de bază are ca tematică generală istoria pompierilor din România.