Castrul roman de la Porolissum, un loc plin de istorie

Porolissum a fost un oras roman din Dacia. Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.C., in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian, orasul s-a dezvoltat repede prin intermediul comertului cu bastinasii daci, si a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis in 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Romania. Se gaseste pe Magura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirsid, judetul Salaj.

În anul 106 d.C., la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pe locul orasului, pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati. Fortul, costruit initial din lemn pe fundatii de piatra, gazduia circa 5.000 de soldati din trupele auxiliare, transferati din Spania, Galia si Britania. Chiar daca numele Porolissum pare a avea o origine daca, arheologii inca nu au descoperit dovezi ale vreunei asezari dace care sa fi precedat fortul roman. In deceniile urmatoare, fortul a fost marit si reconstruit in piatra (poate in timpul domniei lui Marcus Aurelius), si o asezare civila s-a dezvoltat in jurul centrului militar. Cand Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensis (denumita astfel dupa orasul deja relativ mare) in 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub imparatul Septimius Severus, orasul a primit statut de municipium, permitandu-le conducatorilor si negustorilor sai sa lucreze in mod independent. Desi romanii s-au retras din Dacia in 271 d.C. sub Aurelian, iar orasul a fost abandonat de catre fondatorii sai, dovezile arheologice indica ca a ramas locuit timp de mai multe secole dupa aceasta data.

Desi orasul a fost fondat ca un centru militar in mijlocul unui razboi, se pare ca garnizoana de la Porolissum a coexistat pasnic impreuna cu vecinii lor daci – pe dealurile inconjuratoare, arheologii au descoperit mai multe sate dace care aparent au fost infiintate dupa orasul Porolissum. Exista de asemenea inscriptii mentionand persoane oficiale cu nume daco-romane, indicand o cooperare stransa la nivel politic.

Amfiteatrul roman din Porolissum e foarte bine conservat. Aici se organizau, cu ocazia unor zile festive spectacole pentru distracţia populaţiei: lupte de gladiatori (munera), vânătoare de animale (venatio), acrobaţii, jocuri scentice mitologice sau chiar execuţii publice. Dreptul de a ţine spectacole era acordat unor aşezări importante, numai prin hotărârea senatului de la Roma. Aşa încât Porolissum era cu siguranţă o aşezare de prestigiu.

Arheologii romani au inceput sapaturile la inceputul anilor 1970. Excavatiile, inca in desfasurare, au dus la descoperirea ramasitelor, atat ale instalatiilor militare cat si ale orasului civil, intre ele bai publice, un templu inchinat lui Liber Pater, un amfiteatru si case de locuit. Una dintre portile zidului de piatra al fortului a fost reconstruita. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orasului. Pe culmea care se afla la Nord Vest fata de intrarea principala in castrul roman se gaseste o cetate dacica, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacica in zona.

Tot ce vă mai pot spune despre Porolissum, este că astăzi acesta este unul dintre cele mai bine conservate, păstrate situri arheologice din România.
 De cum intri în Moigrad zăreşti semnul care îţi arată că ai ajuns la castrul roman. Dar dacă nu reuşeşti să ajungi din prima, oamenii locului sunt mult mai mult decât binevoitori, explicându-ţi în amănunt cam pe unde anume trebuie să o iei. Noi am ajuns pe acolo într-o zi de duminică, de sărbătoare, şi singurul moigrădean pe care am îndrăznit a-l întreba: „Spre Porolissum?” a dat din cap ca da şi apoi ne-a explicat ceva, cu gesturi foarte amănunţite cum că trebuie să ajungem la un cimitir şi încă ceva legat de un borcan de poliţie. Mai multe nu am reţinut pentru că omul, foarte binevoitor de altfel, nu prea avea cuvintele la el. O fi fost de la palincă? Am râs de nu am mai putut şi am purces la drum.

La Porolissum ajungi cu maşina, plăteşti o taxă şi vizitezi. O lume de demult. Treci o vamă romană, vezi clădirile publice, bazinele cu apă, templul şi taberna, locuinţele de suprafaţă şi cu multă imaginaţie pătrunzi în amfiteatru. O lume de demult, uitată, poate. Strămoşii noştri au fost de acolo…daci şi romani. Au locuit acolo, au vieţuit împreună: ocupaţi şi ocupanţi, într-o uniune perfectă din care am ieşit noi, românii. N-ai cum să nu te gândeşti la lucrurile astea, odată ce ai păşit pe Porta Praetoria. Ce altă senzaţie să încerci când picioarele tale calcă pe drumul roman construit cu atâţia şi atâţia ani în urmă? Construit din piatră, pietriş de râu sau blocuri masive de piatră aşezate pe o fundaţie solidă, drumul roman a reprezentat, după cum bine ştim, unul din elementele de bază, de organizare ale Imperiului Roman.

Surse:cultural.bzi.ro; pecarari.blogsport.ro;

castrul porolissum

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.