Castrul roman de la Porolissum, un loc plin de istorie
Porolissum a fost un oras roman din Dacia. Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.C., in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian, orasul s-a dezvoltat repede prin intermediul comertului cu bastinasii daci, si a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis in 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Romania. Se gaseste pe Magura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirsid, judetul Salaj.
Desi orasul a fost fondat ca un centru militar in mijlocul unui razboi, se pare ca garnizoana de la Porolissum a coexistat pasnic impreuna cu vecinii lor daci – pe dealurile inconjuratoare, arheologii au descoperit mai multe sate dace care aparent au fost infiintate dupa orasul Porolissum. Exista de asemenea inscriptii mentionand persoane oficiale cu nume daco-romane, indicand o cooperare stransa la nivel politic.
Amfiteatrul roman din Porolissum e foarte bine conservat. Aici se organizau, cu ocazia unor zile festive spectacole pentru distracţia populaţiei: lupte de gladiatori (munera), vânătoare de animale (venatio), acrobaţii, jocuri scentice mitologice sau chiar execuţii publice. Dreptul de a ţine spectacole era acordat unor aşezări importante, numai prin hotărârea senatului de la Roma. Aşa încât Porolissum era cu siguranţă o aşezare de prestigiu.
Arheologii romani au inceput sapaturile la inceputul anilor 1970. Excavatiile, inca in desfasurare, au dus la descoperirea ramasitelor, atat ale instalatiilor militare cat si ale orasului civil, intre ele bai publice, un templu inchinat lui Liber Pater, un amfiteatru si case de locuit. Una dintre portile zidului de piatra al fortului a fost reconstruita. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orasului. Pe culmea care se afla la Nord Vest fata de intrarea principala in castrul roman se gaseste o cetate dacica, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacica in zona.
La Porolissum ajungi cu maşina, plăteşti o taxă şi vizitezi. O lume de demult. Treci o vamă romană, vezi clădirile publice, bazinele cu apă, templul şi taberna, locuinţele de suprafaţă şi cu multă imaginaţie pătrunzi în amfiteatru. O lume de demult, uitată, poate. Strămoşii noştri au fost de acolo…daci şi romani. Au locuit acolo, au vieţuit împreună: ocupaţi şi ocupanţi, într-o uniune perfectă din care am ieşit noi, românii. N-ai cum să nu te gândeşti la lucrurile astea, odată ce ai păşit pe Porta Praetoria. Ce altă senzaţie să încerci când picioarele tale calcă pe drumul roman construit cu atâţia şi atâţia ani în urmă? Construit din piatră, pietriş de râu sau blocuri masive de piatră aşezate pe o fundaţie solidă, drumul roman a reprezentat, după cum bine ştim, unul din elementele de bază, de organizare ale Imperiului Roman.
Surse:cultural.bzi.ro; pecarari.blogsport.ro;