Hepatita B, mult mai contagioasă decât virusul HIV

În timp ce hepatita B se transmite cu uşurinţă pe cale sexuală, riscul ca partenerul să ia boala fiind maxim, în cazul virusului hepatitei C probabilitatea este mult mai mică, de doar 3 la sută.

Transfuziile cu sânge netestat, vizitele dese la stomatolog şi la saloanele de cosmetică care nu respectă regulile de sterilizare, folosirea în comun de seringi în cazul consumatorilor de droguri sunt doar câteva dintre căile de transmitere a hepatitelor virale. Dar hepatitele care macină ficatul se pot transmite, de asemenea, prin contact sexual şi au o incidenţă mai crescută în ţări din Asia, Africa, dar şi din Europa de Est, scrie doctorulzilei.ro.

În România, se estimează că un număr de 2 milioane de persoane suferă de hepatita B şi C, multe nefiind conştiente că au boala. Hepatita de tip A se poate transmite prin sărut sau la cel mai mic contact cu obiectele contaminate de un bolnav. Acest tip de hepatită e extrem de contagioasă. Hepatita A nu se transmite însă prin contact sexual şi e cea mai uşoară formă de hepatită, fiind sută la sută vindecabilă.

Hepatita B este de până la zece ori mai contagioasă decât virusul HIV, arată studiile. „Hepatita B se transmite prin sânge, spermă, secreţii vaginale ale persoanei infectate. Gradul de transmitere este ridicat şi poate ajunge până la 100%”, explică Simin Florescu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti.

Surprinzător, hepatita C se transmite destul de greu prin contact sexual. „Riscul de transmitere a hepatitei C pe cale sexuală este de 3%”, adaugă medicul infecţionist. Riscul nu trebuie neglijat însă nici în acest caz, pentru că oricând partenerii pot veni în contact cu sângele contaminat al celuilalt. Orice act sexual soldat cu rănirea, tăierea partenerilor sau alte traume creşte riscul de a contacta hepatita B şi chiar C.

Cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât creşte riscul de transmitere. În acest caz, prezervativul asigură protecţie în proporţie de 99%.

„Orice persoană care întreţine relaţii sexuale cu parteneri multipli ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie: prezervativ, vaccin împotriva hepatitei A şi B. Nu există încă vaccin pentru hepatita C”, mai spune medicul infecţionist. Vibratoarele şi jucăriile sexuale favorizează transmiterea hepatitei B, întrucât virusul poate supravieţui în afara corpului mai mult de o săptămână. Prin sărut, cel mai uşor se transmite hepatita A, mai greu hepatitele B şi C.

„Depinde însă de mai mulţi factori: cantitate mare de salivă, tăieturi sau răni în cavitatea bucală”, atrage atenţia specialistul Simin Florescu.

Probabilitatea de transmitere a hepatitelor nu diferă de la bărbaţi la femei, ci depinde mai mult de comportamentul fiecărei persoane. Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi sunt de 10-15 ori mai expuşi infecţiilor cu hepatita B decât persoanelor heterosexuale. Incidenţa este, de asemenea, foarte crescută în rândul persoanelor care se droghează şi fac schimbi de seringi. Saloanele unde se fac tatuaje şi piercinguri, cele de cosmetică şi cabinetele stomatologice pot fi adevărate „pepiniere” de bacterii şi virusuri, printre care şi virusuri hepatice, din cauza acelor sau instrumentelor nesterilizate sau sterilizate insuficient.

„Nu toţi cei care fac parte din grupurile de risc fac automat boala, aşa cum nici cei care nu fac parte nu sunt feriţi de infecţii”, mai spune Simin Florescu.

Nu se poate verifica cu ochiul liber dacă partenerul suferă de hepatită, întrucât nu există niciun simptom evident care să indice prezenţa bolii. Mai mult, unele persoane infecatate arată perfect sănătoase chiar şi în stadii avansate de boală sau altele pot fi doar purtătoare ale virusurilor heaptice, fără a face boala. Acest lucru nu înseamnă că nu pot răspândi virusul printre cei sănătoşi, dar cu imunitate slabă. Îngălbenirea ochilor şi a pielii poate fi un semnal de alarmă.

„Alte simptome specifice hepatitei sunt febra, oboseala, apetit scăzut, greaţă şi senzaţie de vomă, durere abdominală. Însă doar testele de sânge confirmă diagnosticul”, arată medicul Simin Florescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.