BCE vorbește despre credite neperformante uriașe
Unele bănci din zona euro „refuză” să-și recunoască problemele legate de creditele neperformante (NPL), a declarat președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.
„În toate statele din zona euro există bănci care nu au o situație foarte bună dar sunt determinate să-și rezolve în mod curajos problemele, dar există și altele, care refuză într-un anumit fel să-și recunoască dificultățile dar vor trebui să-și schimbe atitudinea”, a afirmat Daniele Nouy, într-un interviu apărut vineri în publicația finlandeză Talouselämä.
Oficialul BCE a răspuns întrebărilor referitoare la ajutorul public solicitat de banca italiană Monte dei Paschi di Siena și problemele legate de curățarea bilanțurilor apărute în Italia și Germania.
BCE a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru a-și întări bilanțul, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. Salvarea băncii italiene încă trebuie aprobată de autoritățile europene.
Miercuri, președintele Monte Paschi, Alessandro Falciai, s-a declarat optimist cu privire la aprobarea ajutorului de stat.
Într-un document intern al UE, consultat recent de Reuters, se arată că băncile din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu creșterea riscurilor provocate de creditele neperformante (NPL), ce totalizează 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), atunci când BCE își va retrage programul de stimulare a economiei.
Deși problema împrumuturilor neplătite este mai acută în state precum Grecia și Italia, care s-au confruntat cu o criză economică prelungită, sunt posibile efecte negative la nivel european, se arată în raportul realizat de autoritățile de reglementare și reprezentanți ai statelor membre ale UE.