Boala varicoasă și complicațiile ei
Deși aparent o problemă de sănătate simplă, boala varicoasă (varicele) și, mai ales, complicațiile ei reprezintă, prin numărul persoanelor afectate și prin potențialul de agravare, o importantă provocare, atât pentru serviciile de sănătate, cât și pentru specialiștii implicați în tratamentul ei, afirmă dr. Liviu Stan, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.
În context, el spune că varicele hidrostatice reprezintă o problemă majoră de sănătate în multe părți ale lumii, Statele Unite ale Americii fiind țara în care costurile se ridică, anual, potrivit datelor statistice, la un miliard de dolari, informează Agerpres.
”În Statele Unite, unde sunt prezentate frecvent date statistice pe cohorte mari populaționale, 35% din populația adultă suferă de varice, 4% din populația de peste 65 ani se prezintă cu o complicație — ulcerul varicos. Tot aici, costurile înregistrează amețitoarea sumă de un miliard USD/an”, explică șeful Secției Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Militar Central.
Succesul tratamentului chirurgical, potrivit datelor oficiale, arată chiar și pentru tehnicile minim invazive rezultate foarte bune, cu peste 90% procent de reușită peste ani, după operație, mai spune el.
Referindu-se la rolul pe care ereditatea îl joacă în apariția varicelor, medicul face referire la studiile suedeze.
”O întrebare frecventă o reprezintă rolul eredității în apariția acestei patologii. Numeroase studii au încercat să răspundă. Conform unor studii suedeze, ereditatea în boala varicoasă este paternală. Dacă ambii părinți au boala, riscul este de 90%. Dacă un singur părinte a dezvoltat boala, 25% din bărbați și 62% din femei prezintă risc de a suferi de varice la rândul lor. Astfel că transmisia genetică este autosomal dominantă”, arată dr. Liviu Stan.
Totuși, afirmă el, factorii genetici, deși importanți, nu sunt suficienți pentru a duce la declanșarea bolii.