Progrese în lupta împotriva sclerozei multiple
Cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Creierului și a Măduvei Spinării (ICM) din Franța explorează pista reparării neuronilor distruși de scleroza multiplă, pentru a încetini progresia acestei boli autoimune degenerative, despre care încă nu se știe cum poate fi vindecată.
„Provocarea terapeutică în scleroza multiplă este de a preveni progresia handicapului, iar o modalitate de a realiza acest lucru este repararea mielinei”, teaca fibrelor nervoase pe care boala o distruge progresiv, explică Catherine Lubetzki, profesor de neurologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, marcată în fiecare an în ultima miercuri din luna mai.
Scleroza multipla afectează mai mult de două milioane de oameni în întreaga lume, dintre care aproximativ 400.000 în Europa, scrie AFP.
La ICM din Paris, unde dr Lubetzki conduce o echipă de cercetare, mai multe studii au evidențiat importanța acestui proces de ”remielinizare”, sau regenerare a mielinei, pentru starea de sănătate a bolnavilor.
În forma sa cea mai frecventă, scleroza în plăci (multiplă) se caracterizează prin procese inflamatorii în sistemul nervos central (creier și măduva spinării), urmate de faze de acalmie în timpul cărora mielina se reface parțial.
Dar noi tehnici de imagistică dezvoltate de institut, mai precise decât RMN, au arătat faptul că acest ”potențial” de reparare este foarte diferit în funcție de pacienți, spune Benedetta Bodini, neurolog cercetător la ICM.
”Pe un RMN clasic vedem leziuni ale creierului, dar nu vedem ce se întâmplă în acele leziuni. Prin injectarea unui trasor specific, care se fixează pe mielină, înainte de a efectua o tomografie cu emisie de pozitroni (PET scan, metodă de imagerie medicală ce folosește un produs de contrast radioactiv) ”se poate măsura în ce grad este afectată mielina”, explică ea.
Comparând imaginile cerebrale a diferiți pacienți, luate la interval de trei luni, echipa de cercetare a descoperit că cei care au avut o bună capacitate de regenerare a mielinei aveau o evoluție mai bună și un grad mai mic de invaliditate, a adăugat cercetătoarea.
„Aceasta înseamnă că în ziua în care vom avea la dispoziție medicamente de refacere a mielinei, vom fi capabili să îmbunătățim prognosticul pentru pacienți”, speră dr. Bodini.