Turismul, susținut (doar) declarativ de stat

Asociația Hotelierilor din România (FIHR) își exprimă îngrijorarea față de modul în care statul, prin autoritățile sale, a înțeles să susțină turismul ca un domeniu prioritar al economiei și atrage atenția că primele șase luni ale acestui an au însemnat eșecuri în mai multe proiecte.

„Deși la nivel declarativ turismul a apărut în permanență în lista de priorități a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister (lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranță serioasă pentru industrie), realitatea ne-a demonstrat că nu am reușit să progresăm cu nimic în ultimele șase luni. Punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de voucherele de vacanță, care se transformă din 2018 în indemnizații în bani, ne-a făcut și pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare. Am ajuns la concluzia că pentru membrii FIHR aceste șase luni au însemnat eșecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună cu autoritățile”, afirmă reprezentanții asociației într-un comunicat remis Agerpres.

Printre aceste proiecte, ei menționează Legea impozitului specific și normele de aplicare ale acesteia, adoptate în primăvară, care „ne-au adus atâtea complicații și neclarități încât marea majoritate o dorim abrogată imediat”. Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei (sub 10%), că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă și că pentru hotelieri nu aduce nimic bun.

„Toate încercările noastre (având și implicarea directă a ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre) nu au reușit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm”, subliniază reprezentanții FIHR.

Aceștia menționează, de asemenea, că nu s-a înregistrat niciun progres în încercările de legiferare a domeniului turismului, „iar goana în care se încearcă trecerea unui astfel de act normativ nu prevestește nimic bun”.

Referitor la promovare, FIHR atrage atenția că, deși bugetul de promovare s-a dublat față de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate și schimbarea brandului de țară aduc un mare deserviciu imaginii sectorului și anulează practic eforturile făcute de mediul privat pentru promovare.

„Am rămas pe același model de promovare reprezentat de o prezență subțire la târgurile de turism și cam atât”, spun hotelierii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.