Andrei Dăscălescu, despre „Planeta Petrila”

Regizorul Andrei Dăscălescu a declarat, luni seară, după proiecția documentarului pe care îl semnează – „Planeta Petrila” – că a rămas să filmeze povestea localității, după închiderea minei de aici, „dintr-o pornire activistă”.

Proaspăt câștigător al Premiului Publicului la Festivalul Internațional de Film „Transilvania” (TIFF), documentarul îl urmărește pe Ion Barbu, un fost miner în vârstă de 61 de ani, acum artist și activist care luptă să salveze clădirile unei mine de cărbuni și să le transforme în locuri dedicate culturii și istoriei, informează Agerpres.

În timp ce minerii orașului Petrila intră în subteran pentru ultima oară, artistul se concentrează pe misiunea lui: să ocrotească mina de cărbuni din Petrila ca patrimoniu cultural. Dar, în concordanță cu acordurile UE legate de închiderea minei, autoritățile vor să o demoleze complet. Ion Barbu refuză să dea înapoi și face tot ce poate ca să păstreze vie amintirea acesteia. El acoperă clădirile minei cu picturi murale și organizează reprezentații, proteste stradale și un festival de teatru underground.

Andrei Dăscălescu a spus că a lucrat la „Planeta Petrila” timp de trei ani, dar, din cauza reticenței autorităților de a acorda permis de filmare, imaginile din mină au fost realizate în doar 24 de ore.

Regizorul a povestit cum a ajuns pentru prima dată în localitatea căreia i-a dedicat documentarul.

„Am ajuns în Petrila întâmplător pentru că îl cunoșteam pe Ion Barbu și auzisem despre Petrila de la dânsul și eram curios să văd acest oraș. Eram curios să văd Valea Jiului, eram curios să văd cum arată o mină și poate chiar să cunosc niște mineri, deși nu știam lucruri foarte drăguțe despre ei, la vremea respectivă”, a menționat Dăscălescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.