Rujeola face ravagii la Brașov
Numărul cazurilor de rujeolă la Braşov a crescut extrem de mult în ultimele două luni, iar medicii spun că se poate vorbi despre un val epidemic de rujeolă. În prezent, 64 de copii sunt internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase, majoritatea fiind sugari nevaccinaţi.
Potrivit autorităţilor sanitare din judeţ, în luna mai s-au înregistat 51 de cazuri confirmate, iar în iunie până acum au fost semnalate 49 de cazuri, însă nu toate au fost confirmate. Autorităţile braşovene spun că numărul de cazuri este foarte mare în condiţiile în care la Braşov în primele patru luni ale anului au fost în total 65 de cazuri de rujeolă, şi nici nu a fost criză de vaccin. În luna mai, s-au primit 3.800 de doze de vaccin împotriva rujeolei.
În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov sunt internaţi 64 de copii, majoritatea fiind sugari nevaccinaţi.
„A crescut foarte mult numărul de îmbolnăviri pentru că s-a dus o campanie împotriva vaccinării, în general. Aproape toţi copiii care s-au îmbolnăvit erau nevaccinaţi. Sigur, mai există şi reacţii adverse, dar rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave”, a declarat dr. Claudia Bularca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.
Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, doar 70% dintre copiii din Braşov sunt vaccinaţi. În aceste condiţii, medicii le recomandă părinţilor să-şi ducă copiii la medic încă de la primele simptome.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, din 30 septembrie şi până în 11 iunie a fost de 7.233. De asemenea, au fost înregistrate 30 de decese, dintre care opt în judeţul Timiş, cinci în judeţul Arad, şase în judeţul Dolj, patru în judeţul Caraş-Severin şi câte unul în Capitală şi în judeţele Bihor, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureş.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce frecvent la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.