Maria Grapini se luptă pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare!

Raport important privind condițiile în penitenciare – votat cu o majoritate largă în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a PE!

Una dintre cele mai importante comisii ale PE, Comisia LIBE, este extrem de activă zilele acestea, livrând, miercuri, 21 iunie, un raport important pentru Europa, vizând sistemele penitenciare și condițiile din închisori. În acest context larg, Comisia avusese programată  și o vizită la București, însă, din cauza crizei politice majore, și-a amânat venirea.

Raportul votat miercuri cuprinde, spre mândria României, și amendamentele europarlamentarului PPU-sl Maria Grapini, amendamente în ton cu politica europeană de asigurare a condițiilor decente, dar și de reintegrare a deținuților, după ispășirea pedepselor.

Maria Grapini a vizitat recent penitenciarele din Timișoara și Targsor, iar concluziile au fost trimise Ministerului Justiției respectiv ANP.

Raportul Comisiei LIBE insistă pe garantarea, respectarea și protejarea drepturilor fundamentale ale deținuților din UE, în special ale persoanelor vulnerabile, dar și pe adoptarea unor standarde comune minime de detenție în toate statele membre.

“UE are un rol major în ceea ce privește protejarea drepturilor fundamentale ale deținuților și în crearea unui spațiu european de libertate, securitate și justiție. Supra-aglomerarea închisorilor constituie o problemă recurentă în UE, iar violența este adesea legată de depășirea capacității și condițiile precare de detenție. Supra-aglomerarea este foarte răspândită în închisorile europene, îndeosebi în Grecia, Franța, Belgia, Italia, Slovenia, România și are impact în siguranța personalului din penitenciare și a deținuților, dar și în ceea ce privește activitățile propuse, îngrijirea medicală și supravegherea deținuților”, se arată în raport. Raportul solicită statelor membre să elaboreze o cartă europeană a închisorilor, în conformitate cu Recomandarea 1656/2004 a Consiliului Europei.

Europarlamentarul umanist Maria Grapini și-a adus o contribuție importantă la forma finală, prin 11 amendamente individuale si 44 amendamente comune cu alți colegi, toate votate în comisia de specialitate.

“Am încercat și mă bucur mult că am reușit să impun amendamentele legate de îmbunătățirea condițiilor în penitenciare, dar și cele legate de nevoia de programe de educație si integrare în societate a cetățenilor ieșiți din penitenciare. Am introdus amendamente cu prevederi speciale pentru femei (care să țină cont de nevoile specifice antropologiei feminine) în special cele legate de condițiile pentru îngrijire personală si pentru copiii născuți în penitenciare. De asemenea, am avut amendamente care au fost votate, prin care solicităm statelor membre să introducă stimulente financiare pentru companiile care angajează cetățeni care au executat pedepse cu privațiune de libertate. Am propus ca statele membre să utilizeze într-o măsură mai mare măsuri alternative privațiunii de libertate, să nu mai facă excese în arestări preventive sau chiar definitive. Toate amendamentele mele au fost votate și sunt convinsă că Raportul va fi votat și în plenul Parlamentului European. România trebuie să se pregătească pentru implementarea măsurilor. Avem probleme de rezolvat și sper ca, după tranșarea crizei politice interne, acest lucru să se întâmple rapid. Nu sunt imposibile, nu sunt specifice României, ci întregii Europe, avem nevoie de voință, de hotărâre și de programe serioase!”, a declarat, din PE, Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.