Avocatul Poporului va avea rang de ministru

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat marţi o lege prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.

Legea va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare.

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a fost prezent în plenul Senatului pentru a susţine proiectul de lege. Acesta a spus că majoritatea articolelor formulate în proiectul de lege sunt în acord cu recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii şi vor face ca activitatea instituţiei să fie mai eficientă.

„În urma recomandărilor făcute de Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, care ne-au vizitat în ultimii doi ani, am formulat majoritatea articolelor din acest text de lege. Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se derueze mai bine şi îi va creşte eficienţa”, le-a transmis senatorilor Ciorbea, înainte ca proiectul de lege să fie supus la vot.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc (PSD) a spus, în timpul dezbaterilor, că proiectul de lege are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatuui Poporului, subliind că legea a fost amplu dezbătută în cadrul şedinţelor comisiei, fiind depuse şi amendamente de către toţi senatorii jurişti.

„Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenţii, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toţi colegii au formulat amendamente şi au fost, cea mai mare parte, admise. De aceea, în 26 iunie, membri Comisiei juridice au adoptat un raport de admitere, cu amendamente care fac parte integrantă din prezentul raport”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.