Ploile torențiale au făcut prăpăd în zeci de localități

Prăpăd în ţară din cauza vremii extreme, judeţele din sud au fost cele mai afectate. Imaginile momentului vin din Vâlcea şi Giurgiu, unde intr-o singură zi a plouat mai mult decât într-o lună. Şi în Argeş a plouat neîntrerupt, fiind inundate mai multe gospodării. Iar la Suceava furtunile din ultima perioadă au distrus 30.000 de hectare de pădure. Potop şi vânt puternic a fost şi în Capitală, unde multe străzi au fost inundate, informează România TV.

Bilanţ IGSU: Copaci şi acoperişuri smulse de vânt, maşini avariate, animale luate de viituri şi drumuri inundate, în 56 de localităţi din cauza furtunilor

Furtunile din ultimele 24 de ore au produs efecte în 56 de localităţi din 12 judeţe şi din municipiul Bucureşti, fiind vorba despre copaci şi acoperişuri smulse de vânt, maşini avariate, animale luate de viituri şi drumuri inundate. Doar în Capitală, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 14 curţi, şapte subsoluri şi o stradă, precum şi pentru degajarea a 14 copaci căzuţi pe carosabil şi pe trei autoturisme.

Potrivit unui bilanţ transmis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) furnunile din ultimele 24 de ore au generat efecte în 56 localităţi din 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Doar în Capitală, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 14 curţi, şapte subsoluri şi o stradă, precum şi pentru degajarea a 14 copaci căzuţi pe carosabil şi pe trei autoturisme.

Probleme mari au mai fost în judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Poiana Lacului, Cotmeana, Băbana şi Bradu, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din nouă curţi, un subsol al unei instituţii publice şi degajarea a patru copaci căzuţi din cauza vântului, dintre care unul pe un autoturism.

„În localitatea Arefu, pe DN 7C, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi circulaţia s-a desfăşurat, temporar, alternativ pe un singur sens. Echipaje specializate au intervenit în teren pentru degajarea drumului”, anunţă IGSU.

S-au mai înregistrat probleme în judeţele Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

„În cursul acestei dimineţi (marţi – n.r) nu a fost necesară intervenţia salvatorilor pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice si nici nu au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică”, anunţă IGSU.

Prăpăd în ţară din cauza vremii extreme

În Argeş au fost inundate mai multe gospodării. Tot din cauza ploii abundente au fost copaci căzuţi, în două dintre situaţii fiind avariate şi maşini.

Pompierii au fost nevoiţi să intervină cu motopompele pentru a scoate apa din curţi, subsoluri şi beciuri. Probleme au fost şi pe Transfăgărăşan, unde au căzut mai multe pietre, în apropiere de barajul Vidraru, acolo unde un sens de mers a fost blocat.

A plouat cu găleata în Vâlcea. Vijelia şi vântul puternic au făcut ravagii în mai multe gospodării. Pompierii au intervenit de urgenţă în Drăgăşani, pentru salvarea unor vaci surprinse de viitură. Din cauza furtunii, un copac s-a prăbuşit peste 3 maşini.

Şi în Giurgiu, vremea a făcut prăpăd. Mai multe străzi au fost inundate, iar maşinile au circulat cu greu. Tot în Giurgiu, gridina cât oul de porumbel a distrus mai multe culturi, iar pomii căzuţi au avariat o maşină.

La Gorj, mai multe dosare penale au fost distruse în urma unei inundaţii la arhiva Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

„Ca urmare a precipitaţiilor căzute în noaptea aceasta s-a inundat arhiva unităţii, şi practic locul de garaj. Am solicitat intervenţia ISU, între timp noi ne-am gospodărit cu ce am avut. O să solicităm şi sprijinul celor de la arhive ca să constate cele câteva dosare care au fost deteriorate. Sunt dosare care sunt deja coborâte în arhivă cu termen de păstrare expirat”, a declarat Michaela Teodorescu, prim procuror Parchet Gorj.

Şi mai multe gospodării au fost inundate în două localităţi din judeţ. Echipaje de pompieri au acţionat cu motopompe pentru a evacua apa.

În Balş subsolul unei bănci a fost umplut de apă. Aproximativ 400 de metri pătraţi au fost afectaţi, apa ajungând la jumătate de metru.

Vijeliile din ultima perioadă au făcut prăpăd în pădurile din Suceava. Au fost puşi la pămât copaci de pe 30.000 de hectare.

Potop şi vânt puternic în Capitală, multe străzi au fost inundate. A plouat aproape 50 de litri pe metrul pătrat, anunţă meteorologii. Cei care şi-au păstrat simţul umorului şi în aceste condiţii s-au apucat de pescuit în intersecţii.

Mai multe străzi şi bulevarde au fost acoperite de ape, iar un pasaj din nordul Capitalei a fost inundat. Apa a ajuns şi în mai multe case şi beciuri, unde a fost nevoie de intervenţia pompierilor.

Ploile torenţiale au fost însoţită de rafale puternice de vânt, care au doborât copaci şi stâlpi pe maşinile parcate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Probleme au fost şi lângă Capitală. 20 de zboruri de pe Aeroportul Otopeni au avut întârzieri, din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, circulaţia a fost blocată 2 ore pe Drumul Bucureşti-Giurgiu, din cauza apei de pe carosabil.

Au existat însă şi bucureşteni care au făcut haz de necaz. Un bărbat a fost filmat în timp ce „pescuia” pe un bulevard inundat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.