SUA nu exclud opțiunea militară împotriva Phenianului
Statele Unite afirmă că sunt pregătite să folosească forţa ca să contracareze ameninţarea Phenianului. Ambasadorul american la ONU subliniază însă că ţara sa preferă evitarea acestei alternative. Pe de altă parte China şi Rusia reiau apelul la reluarea negocierilor cu Coreea de Nord, în schimbul renunţării la manevrele militare comune americane şi sud-coreene. Statele Unite afirmă că sunt pregătite să folosească forţa ca să contracareze ameninţarea Phenianului. Ambasadorul american la ONU subliniază însă că ţara sa preferă evitarea acestei alternative. Pe de altă parte China şi Rusia reiau apelul la reluarea negocierilor cu Coreea de Nord, în schimbul renunţării la manevrele militare comune americane şi sud-coreene.
Honolulu. O superbă destinaţie turistică în Hawaii, mai ales pentru americani. Unde însă creşte îngrijorarea faţă de ameninţarea nord-coreeană – mai ales după cel mai recent test de rachetă balistică. Nu se ştie exact ce rază de acţiune are noua armă – dar sunt voci care spun că ar putea atinge teritorii americane îndepărtate.
La Consiliul de Securitate ONU, ambasadorul american Nikki Haley a afirmat că recentul test arată că regimul de la Phenian nu vrea să trăiască într-o lume paşnică: “Acţiunile lor închid rapid posibilitatea unei soluţii diplomatice. Statele Unite sunt pregătite să folosească întreg spectrul mijloacelor noastre pentru a ne apăra – pe noi şi pe aliaţii noştri. Unele dintre aceste mijloace sunt forţele noastre militare considerabile. Le vom folosi, dacă trebuie, dar preferăm să nu trebuiască să mergem în acea direcţie.”
America a mai vehiculat opţiunea militară împotriva Coreei de Nord. Dar în practică, este aproape de neaplicat: forţele nord-corene au comasate la graniţa cu Sudul efective uriaşe şi nenumărate baterii de rachete, orice atac al statului comunist s-ar solda cu victime în sud înainte de intervenţia americanilor. Iar un atac preventiv ar ucide mulţi civili nord-coreeni.
Rusia şi China, pe de altă parte, avansează o nouă ipoteză diplomatică: reimpulsionarea negocierilor cu Phenianul, dacă America şi Coreea de Sud renunţă la manevrele militare comune în zonă.
Honolulu. O superbă destinaţie turistică în Hawaii, mai ales pentru americani. Unde însă creşte îngrijorarea faţă de ameninţarea nord-coreeană – mai ales după cel mai recent test de rachetă balistică. Nu se ştie exact ce rază de acţiune are noua armă – dar sunt voci care spun că ar putea atinge teritorii americane îndepărtate. La Consiliul de Securitate ONU, ambasadorul american Nikki Haley a afirmat că recentul test arată că regimul de la Phenian nu vrea să trăiască într-o lume paşnică: “Acţiunile lor închid rapid posibilitatea unei soluţii diplomatice. Statele Unite sunt pregătite să folosească întreg spectrul mijloacelor noastre pentru a ne apăra – pe noi şi pe aliaţii noştri. Unele dintre aceste mijloace sunt forţele noastre militare considerabile. Le vom folosi, dacă trebuie, dar preferăm să nu trebuiască să mergem în acea direcţie.” America a mai vehiculat opţiunea militară împotriva Coreei de Nord. Dar în practică, este aproape de neaplicat: forţele nord-corene au comasate la graniţa cu Sudul efective uriaşe şi nenumărate baterii de rachete, orice atac al statului comunist s-ar solda cu victime în sud înainte de intervenţia americanilor. Iar un atac preventiv ar ucide mulţi civili nord-coreeni. Rusia şi China, pe de altă parte, avansează o nouă ipoteză diplomatică: reimpulsionarea negocierilor cu Phenianul, dacă America şi Coreea de Sud renunţă la manevrele militare comune în zonă.