DNA îi dă lovitura de grație lui Dragnea
Direcția Națională Anticorupție a confirmat vineri că are în lucru un dosar penal, in rem, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, în legătură cu o parte din dezvăluirile RISE Project, în cadrul anchetei fiind solicitate relații de la autorități din Brazilia.
„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, informează DNA, într-un comunicat.
„După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, se mai spune în comunicat.
Liviu Dragnea controlează practic judetul Teleorman si este şi cel mai important dintre actionarii companiei Tel Drum prin actiunile la purtător pe care le deţine. Informaţiile reies dintr-o anchetă RISE Project care se bazează pe ceea ce jurnaliştii susţin că ar fi un raport al Serviciului Secret al MAI.
DGPI a negat însă vehement că documentul prezentat le-ar aparţine şi precizează în plus că vrea să rămână departe de disputele politice.
„Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) respinge ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii şi, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării şi controlului activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi. În acest context, DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică şi isi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege”, transmite instituţia.
Într-un articol publicat, joi, de jurnaliştii RISE, aceştia prezintă un document, despre care susţin că este clasificat, numit „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, care ar fi aparţinut DGIPI.
Liviu Dragnea controlează practic judetul Teleorman si este şi cel mai important dintre actionarii companiei Tel Drum prin actiunile la purtător pe care le deţine.
În documentul prezentat se precizează că la nivelul IPJ Teleorman se deţin o serie de informaţii referitpare la „preşedintele CJ care şi-a format o reţea infracţională compusă din persoană cu putere de decizie în judeţ „, iar în urma verificărilor s-ar fi descoperit că ar fi fost deţinător majoritar al acţiunilor la purtător firma Tel Drum, societate care, se precizează în act, în perioada 2000-2010 ar fi obţinut, „prin licitaţii trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul CJ Teleorman”, precizându-se în document că şi cumpărarea firmei s-a făcut în condiţii frauduloase.
Rise Project a publicat în ultima perioadă o serie de anchete cu privire la presupuse legături de afaceri pe care Dragnea le-ar avea în Brazilia.
Jurnaliștii Rise Project susțin că afacerile din America de Sud ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, ar fi intrat „în colimatorul” procurorilor brazilieni. Mai mult, investigația Rise Project a făcut subiectul unui documentar difuzat pe a doua mare rețea de televiziune din Brazilia. Jurnaliștii au prezentat, luni, noi date despre călătoriile șefului PSD în Brazilia.
Rise Project susține că procurorii brazilieni ar suspecta o posibilă spălare de bani, dar și alte infracțiuni în legătură cu investițiile făcute în Brazilia pe numele prietenilor lui Liviu Dragnea.
„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, informează DNA, într-un comunicat. „După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, se mai spune în comunicat.