Boris Johnson continuă seria gafelor
Boris Johnson comite o gafă în Noua Zeelandă şi compară salutul tradiţional maori cu o lovitură cu capul ca la Glasgow.
Johnson şi-a început această vizită de două zile la o marae, o casă maori de reuniuni, la Kaikoura, o localitate pe Insula de Sud afectată de un cutremur anul trecut. El a fost primit cu un hongi, un salut maori în care cele două persoane îşi lipesc nasurile şi le apasă.
Acest ritual simbolizează împărtăşirea suflului vieţii, iar Johnson s-a declarat îngrijorat de modul cum ar fi privit acest lucru în Scoţia, patria ”sărutului Glasgow”, adică lovitura cu capul.
”Vă mulţumesc că m-aţi învăţat hongi, cred că este o introducere frumoasă, deşi ar putea să fie interpretată greşit într-un pub la Glasgow, dacă o încercaţi acolo”, a spus el. El a adăugat în glumă că ”marae are o tradiţie a unui leadership feminin puternic, pe care-l avem şi noi acasă”, referindu-se la premierul britanic Theresa May. Şeful diplomaţiei britanice efectuează o vizită de două zile în Noua Zeelandă, în care se va concentra asupra comerţului şi problemelor internaţionale de securitate.
La Wellington, Johnson a inaugurat un memorial dedicat războiului şi s-a întâlnit cu premierul neozeelandez Bill English. Aceasta este prima vizită pe care fostul primar al Londrei o efectuează în Noua Zeelandă. ”Trebuie să mai spun că este ţara cea mai uimitoare şi mai magnifică pe care am văzut-o vreodată”, a spus el. ”Cred că singurul peisaj cu care rivalizează şi la care mă duce cu gândul este imaginaţia lui J.R.R. Tolkien şi Stăpânul Inelelor”, potrivit news.ro.
Aceasta nu este prima gafă pe care o comite şeful diplomaţiei britanice. El a promovat anterior beneficiile comerţului cu whisky scoţian într-un templu sikh, după care i s-a atras atenţia că alcoolul este interzis în această religie.
Înainte să devină ministrul de Externe, el a comparat-o pe Hillary Clinton cu o ”asistentă sadică într-un ospiciu” şi a declarat că fostul preşedinte american Barack Obama este ”un pic kenyan” şi are aşadar un ”dispreţ ancestral faţă de Imperiul britanic”.