Romsilva, oază de stabilitate și profit în România incertitudinilor!

 Modul tranșant în care ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a sancționat ipocrizia, diversiunile și minciunile repetate ale Agent Green și Greenpeace România, două așa-zise ONG-uri care refuză să prezinte, obiectiv, informații privind situația pădurilor din România, este lăudabil.

Devine evident că mâna întinsă pe care ministrul Pană, un profesionist care și-a demonstrat buna-credință și deschiderea față de aceste ONG-uri, nu va fi acceptată de cei care văd din gargara așa-zisei lupte împotriva defrișărilor o sursă rapidă de notorietate și implicit profit. De prea mult timp, acești așa-ziși ong-iști aduc prejudicii imaginii silvicultorilor fără a primi din partea miniștrilor de resort o replică pe măsură. Cât timp scopul este comun, sunt convins că ministrul Pană și toate ONG-urile de mediu, corecte, vor identifica căi comune de dialog și soluții pliate pe realitatea luptei împotriva tăierilor ilegale de lemn. Cât timp, însă, scopul nu este comun, divergențele vor fi inerente, iar tensiunile pe măsură.

Spre cinstea sa, ministrul Pană a arătat că nu va ceda acestui tip de șantaj și că va acționa ferm, în limitele conferite de pârghiile legale de acțiune și control, împotriva oricărei tăieri ilegale din pădurile de stat și private.

A venit vremea ca minciunile sfruntate, scenariile apocaliptice în privința defrișării pădurilor, să fie sancționate, cât timp adevărul lipsește de prea multe din prezentările/dezvăluirile cu iz bombastic ale Agent Green și Greenpeace România.

Spre stupoarea mea, ca jurnalist cu o experiență de peste 20 de ani, în mandatul de tristă amintire Pașca Palmer-Erika Stanciu, diversiunile s-au ținut lanț. Iar decredibilizarea imaginii Romsilva, o regie cu mii de salariați, a reprezentat o miză uriașă a acestor ONG-uri care aveau mereu ușa larg deschisă la cele două jalnice ministrese. Ba mai mult, tupeul, dezinformările și amenințările fățișe la adresa Romsilva au fost, sistematic, încurajate!

Ciprian Pahonțu, rețeta transparenței și a performanței manageriale!

Departe de mine, ca și cunoscător al situației de acolo, de a spune că la RNP-Romsilva lucrurile merg perfect. Există (încă) salariați care aduc prejudicii acestei Regii, însă, sancțiunile sunt rapide, iar intransigența noului management pe măsură.

Mai mult, mandatul actualului director general, Ciprian Dragoș Pahonțu, este unul care a dus Romsilva pe drumul stabilității, performanței, transparenței și îmbunătățirii imaginii Regiei.

Cât privește rezultatele pe anul 2016 acestea sunt edificatoare și arată, până la urmă, rețeta unui management performant la Romsilva. Concret, performanța -pe datele concrete, cele financiare, precum veniturile și profitul- arată că țintele propuse și asumate au fost depășite. Spre exemplu, anul trecut, cifra de afaceri a fost de 1.690.753.000 lei, față de un program asumat de 1.562.000.000 lei, deci gradul de realizare este de 108%, iar profitul brut a fost de 254.995.000 lei, o realizare de 160% față de profitul programat.

Mai mult, în primul trimestru din acest an, putem vorbi de venituri mai mari decât cele previzionate, de 115%, adică 543,2 milioane de lei, și, în consecință, profitul a crescut pe măsură, la 60,3 milioane de lei.

Și la capitolul regenerarea pădurilor, unde Romsilva a investit mulți bani, au fost depășite țintele propuse. Spre exemplu, în campania din această primăvară, recent încheiată, au fost realizate regenerări pe 11.612 de hectare fond forestier al statului, cu o investiție de peste 42 de milioane de lei.

De asemenea, în mandatul lui Pahonțu a fost demarat un amplu proces de modernizare al Romsilva, cu accent pe un management modern al resursei umane, pe creșterea calității profesionale, pe investiții în sisteme informatice și utilaje și tehnologii moderne, deși acest proces este unul pe termen mediu și lung.

Transparența este un alt punct forte al mandatului lui Pahonțu, Romsilva devenind mult mai transparentă în relațiile cu publicul, cu partenerii săi comerciali, cu organizațiile de mediu, fiind deschise mai multe canale de comunicare, de exemplu în social media. Este de apreciat faptul că publicul începe să fie informat despre activitatea Romsilva.

Tăierile ilegale sunt în scădere puternică în pădurile de stat administrate de Romsilva. În primele trei luni ale lui 2017 s-a înregistrat o nouă scădere, de 20,86%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, de la 10.782 metri cubi în primele trei luni ale lui 2016, la 8.533 metri cubi în primul trimestru din acest an.

Asta în condițiile în care pe tot anul trecut s-a înregistrat, de asemenea, o scădere de 16,27%, de la 57.080 metri cubi în 2015, la 47.788 de metri cubi în 2016.

Raportat la volumul exploatat în pădurile de stat, tăierile ilegale sunt sub 0,5%, ca volum. Și asta spune mult despre modul în care conducerea Romsilva înțelege să protejeze pădurile proprietate publică a statului.

Însă reducerea tăierilor ilegale se poate realiza doar cu eforturi mari și cu inevitabile sacrificii.

În ultimii nouă ani împotriva angajaților Romsilva au avut loc 628 de cazuri de agresiune, ceea ce arată că scăderea tărierilor ilegale a venit ”la pachet” cu înmulțirea agresiunilor la adresa personalului silvic care asigură paza pădurilor de stat. 17 cazuri de agresiuni asupra silvicultorilor doar în primele șase luni ale lui 2017. Un silvicultor a fost împușcat la Arad, existând în total opt cazuri de agresiuni în care a fost nevoie de spitalizare. Este, până la urmă, un ”război” de uzură cu hoții de lemne și nu este tocmai simplu ca aceștia să fie prinși, unele rețele fiind destructurate după mai multe luni.

Cu bune și chiar cu rele, Romsilva rămâne una dintre regiile naționale cheie ale statului roman. Și din păcate, de prea multe ori uităm, nemeritat, de miile de silvicultori care apără pădurile proprietate publică a statului.

Prea puțini români știu și pot face diferență, chiar și în 2017, între pădurile de stat și cele private. În cele private debandada este generalizată. Tăierile ilegale sunt greu de ținut sub control.Unii proprietari de păduri private au avut inspirația de a încredința paza pădurilor angajaților Romsilva. Și situația în cazul lor este diferită. În rest, dronele și controalele aferente arată diferența uriașă, la capitolul tăieri ilegale, dintre pădurile de stat și cele private! Asta trebuie să înțeleagă, înainte de toate, populația. Și anume că nu orice camion plin cu lemn care circulă pe șoselele Românei reprezintă lemn tăiat ilegal! Că nu orice camion plin cu lemn înseamnă tăieri ilegale din pădurile administrate de Romsilva!

Există directori în RNP-Romsilva, nu puțini, și directori în Direcțiile Silvice Județene care își fac cu profesionalism și decență treaba. Tocmai din acest motiv, devine incalificabil modul în care unele ONG-uri își permit, cu un tupeu fără limită, să arunce, până la urmă, cu tone de lături ( a se citi acuze mincinoase!) în capul acestor profesioniști. Pentru că un atac pe cât de concertat/comandat, pe atât de mincinos la adresa Romsilva reprezintă un atac la adresa miilor de angajați corecți și cinstiți din această Regie!

Toate aceste performanțe realizate în primul an și două luni de mandat al lui Pahonțu nu ar fi fost posibile fără profesioniștii care lucrează alături de el. Și nu pot să nu-i amintesc, deși sunt convins că mulți nu ar vrea, din modestie, să fie nominalizați, pe Codruț  Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier, pe Octavian Anghel, directorul Departamentului Comercial, pe Liviu Pavel, directorul Departamentului Regenerare-Dezvoltare, pe Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, pe Costel Preda, directorul Direcției Silvice Dâmbovița, pe Dragoș Ciomag, directorul Direcției Silvice Prahova, pe Sorin Ciobanu, directorul Direcției Silvice Suceava, pe Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice Vâlcea, iar lista este prea lungă pentru a fi redată integral.

Regret că nu pot numi aici pe fiecare din miile de angajați cinstiți ai Romsilva care fac ceea ce știu cel mai bine să facă: să apere cu demnitate pădurile proprietate publică a statului!

Și am un sentiment uriaș de satisfacție că ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a înțeles că adevărul primează și că orice ONG pe mediu bine-intenționat va găsi un partener real de dialog atât la MAP, cât și la Romsilva! În aceste condiții, sunt convins că toată lumea va avea de câștigat. Și ministrul Pană, și Romsilva, și ONG-urile corecte care chiar vor să facă ceea ce își propun, la nivel declarativ să facă, și anume să reducă tăierile ilegale de lemn din pădurile România, și, nu în ultimul rând, populația care va fi informată corect în privința acestei probleme! Nu asta își dorește, în realitate, toată lumea?

P.S. Și pentru a fi corecți până la capăt, trebuie să recunoaștem că fostul director general, Adam Crăciunescu, este cel care prin numirile unor directori de Direcții Silvice profesioniști, competenți și intransigenți, a deschis larg drumul spre un profit semnificativ al Regiei. Iar acest profesionist merită respectul miilor de silvicultori și nu numai pentru tot ceea ce a realizat la Romsilva, mai ales că toate acuzațiile care îi sunt aduse într-un dosar care ridică multe semne de întrebare se vor dovedi, cel tarziu în prima jumătate a anului viitor, nefondate! Nu o spun eu, ci avocații, nu cei ai lui Crăciunescu, care au citit dosarul din scoarță în scoarță și care știu foarte bine despre ceea ce vorbim!

 Iulian Badea

pahontu 2

Citește și
1 Comentariu
  1. strugaru spune

    Buna seara!
    Da. Consider ca in momentul de fata Romsilva este reprezentata de un om care isi respecta breasla din care provine. Noi silvicultorii il sustinem. Stim foarte bine cum stau lucrurile la teren. Suntem un corp silvic unit.
    Gestionarea durabila a padurilor si valorificarea superioara a lemnului reprezinta cauza pentru care traim.
    Si ne-am bucura daca si in tara noastra lemnul sa fie prelucrat si sa capete valoarea cuvenita. Nu numai ca bustean brut ci si ca potential de transformare in cherestele cu valoare ridicata spre mobila, lambriuri.
    Sa nu mai spunem de lemn de calitate superioara care poate fi transformat in furnire estetice, chiar sculpturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.