Premierul, întâlnire cu producătorii și distribuitorii de medicamente
Prim-ministrul Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri cu producători și distribuitori de medicamente, au declarat, pentru Agerpres surse guvernamentale.
Conform surselor citate, printre subiectele abordate în cadrul discuțiilor s-a aflat și proiectul legii vaccinării, care s-ar putea afla pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de miercuri.
Legea vaccinării a fost citită în primă lectură în ședința de Guvern din 27 iulie, după cum anunța atunci ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Pe de altă parte, premierul Tudose a declarat pe 1 august, într-un interviu acordat Agerpres, că statul este dator să intervină în privința vaccinării. „Sunt țări care încearcă exact același lucru acum, să impună vaccinarea obligatorie. Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conștientizare a populației despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat — (părintele — n.r.) care își condamnă practic copilul la suferință și nu numai copilul, chiar și comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Și apoi, el trebuie să își asume greșeala părinților? Deci, dacă statul protejează și intervine peste părinți atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertați-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi”, a spus Tudose.
În același interviu, șeful Executivului preciza că se va întâlni cu producători și distribuitori de medicamente. Întrebat cum comentează faptul că se prefigurează o potențială criză a medicamentelor, Tudose a spus: „O să am săptămâna viitoare, încerc, o întâlnire cu producătorii, cu importatorii, cu distribuitorii, cu toată lumea, împreună cu ministrul de Finanțe să vedem ce se întâmplă. Exact cum v-am spus, haideți să identificăm problema. Odată identificată, să o discutăm cu toții și să încercăm să o rezolvăm”.
Pe 31 iulie, într-un comunicat remis AGERPRES, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente a atras atenția tuturor factorilor implicați asupra consecințelor lipsei unor medicamente din farmaciile din România. Potrivit ADEM, din 2016 și până în prezent, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.