Rata de refuz a vaccinării rămâne mare!

Rata de refuz a vaccinării se ridică, în județul Cluj, la aproximativ 17 la sută, condiții în care conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) a propus primarilor să organizeze întâlniri cu cetățenii pentru a da o șansă în plus specialiștilor să le explice oamenilor la ce pericole se expun.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu-Goia, a declarat, miercuri, presei, că deja au fost luate câteva măsuri suplimentare, precum transmiterea de informații, mai ales către comunitățile rurale izolate sau către cele nomade, prin intermediul mediatorilor, dar și publicarea de pliante care au fost plasate în farmacii, informează Agerpres.

Cu toate acestea, cel puțin pentru vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), rata de refuz rămâne mai ridicată decât și-ar dori autoritățile. Potrivit statisticilor DSP Cluj, în luna iulie existau înregistrate aproximativ 700 de refuzuri de vaccinare.

”Propunem autorităților locale, primăriilor, organizarea de întâlniri cu cetățenii cărora să li se explice de către medici avantajele vaccinării copiilor, cu scopul reducerii ratei de refuz a vaccinării. Am și fost deja să vorbesc cu ei. Dacă primarul susține acțiunea de vaccinare, va crește și adresabilitatea către medici. În iulie, la grupa de vârstă 9 — 11 luni, din 832 de copii au fost vaccinați 563, în 58 de cazuri a fost refuz, iar ceilalți au avut contraindicație temporară fiind în faze de boală acută care contraindică vaccinarea. La copiii între 1 și 4 ani au fost catagrafiați 2.335 de copii, din care au fost vaccinați 986 și 414 au fost refuzuri, iar la cei între 5 — 9 ani am avut 3.393 de catagrafiați, din care am vaccinat 1.398 și au fost 226 de refuzuri”, a spus directorul DSP Cluj.

Acesta a explicat că, totuși, un progres a fost înregistrat în urma acțiunilor din ultimele luni, rata vaccinării crescând de la 58,6 % la 64 %.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.