Tensiuni în creștere între SUA și Coreea de Nord
Schimbul de replici dintre Coreea de Nord şi Statele Unite pune pe jar întreaga lume. Preşedintele american continuă să ameninţe cu „ceva ce nu s-a mai văzut” în Coreea de Nord. Iar regimul comunist îl caracterizează pe Donald Trump drept… senil. Asta în contextul în care rămâne, teoretic, valabilă ameninţarea unui atac cu rachete în apropierea bazelor americane din mica insulă Guam.
Preşedintele SUA, Donald Trump: „Am citit şi eu că (vrea să tragă cu rachete) lângă Guam, pe 15 august. Să vedem ce face cu Guamul. Dacă face ceva, în Coreea de Nord se va întâmpla ceva ce lumea nu a mai văzut niciodată.
Reporter: Ce vreţi să spuneţi?
Donald Trump: O să vedeţi, o să vadă şi (Kim Jong Un).
Reporter: Îl provocaţi?
Donald Trump: Nu îl provoc. Este o declaraţie, nu o provocare. Nu va îndruga ameninţări asupra Guamului, asupra Statelor Unite, nu va ameninţa Japonia sau Coreea de Sud.
Unii analişti sunt alarmaţi de faptul că „o ploaie de distrugere cum nu s-a mai văzut pe pământ” era sintagma folosită de preşedintele Harry Truman, înainte de a lansa bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, în 1945.
Preşedintele SUA, Donald Trump: “Pregătim multe alternative pentru Coreea de Nord. (Kim Jong Un) ne-a jignit mult ţara. A spus lucruri oribile. Iar cu mine nu-i mai merge. I-a mers mult timp, lui şi familiei lui”.
Şi totuşi, Coreea de Nord îşi continuă ameninţările desprinse parcă din altă lume. Crainicul televiziunii publice a spus că declaraţiile preşedintelui american sunt “o grămadă de prostii care îi calcă pe nervi pe artileriştii nord-coreeni”. Phenianul exclude dialogul cu “un om senil”.
“Nu putem avea un dialog rezonabil cu un om senil, care nu poate gândi raţional, pe care îl poate convinge doar forţa brută. Aceasta este judecata militarilor noştri din Forţa Strategică (a Rachetelor Balistice)”.
Secretarul Apărării al Statelor Unite a fost întrebat dacă este pregătit pentru o confruntare militară.
Secretarul american al Apărării, James Mattis: “Înţeleg întrebarea, are sens, dar nu-i spun inamicului dinainte ce am de gând. Pregătiţi? Suntem pregătiţi”.
Dar, poate paradoxal, tocmai generalul Mattis, poreclit Câinele Nebun, aminteşte că eforturile diplomatice continuă – căutându-şi cu grijă cuvintele.
Secretarul american al Apărării, James Mattis: “Mandatul, misiunea, responsabilitatea mea este să pun la dispoziţie opţiuni militare, dacă e nevoie de acestea. Totuşi, chiar în aceste momente, Secretarul (de Stat) Tillerson, ambasadoarea (la ONU) Haley, vedeţi că efortul american e condus de diplomaţi. Are susţinere diplomatică şi rezultate”.
Generalul Mattis s-a referit la faptul că la Consiliul de Securitate ONU s-a ajuns la un consens în condamnarea testelor de rachetă ale Coreei de Nord.
Secretarul Apărării a spus că e binecunoscută tragedia războiului şi că un conflict cu Coreea de Nord ar fi catastrofal.