Ministrul Turismului declară război evaziunii în turism
Ministrul Turismului Mircea Dobre vrea să introducă un sistem electronic de înregistrare a turiştilor care să elimine „completatul fişelor” în momentul în care un turist ajunge la recepţia unui hotel.
„În legea turismului o să avem un capitol special pentru un sistem electronic pentru evidenţa activităţii de turism din România. Ce face acest sistem? În primul rând, mie nu mi se pare normal ca un turist când ajunge în vacanţă la recepţia unui hotel trebuie să completeze o fişă. După ce că şi aşa în timpul anului completează la fişe, declaraţii de toate tipurile, ajunge în vacanţă şi începe prin a completa o fişă. Deci să eliminăm o dată asta. Realizăm un sistem electronic şi toate unităţile de cazare din România vor fi legate la un server şi la acest server se strâng toate datele. De exemplu, pe noi la Ministerul Turismului ne interesează circulaţia turiştilor în România, câţi turişti avem în România, cum au fost, în ce perioadă au venit, aşa încât să ştii şi investiţiile unde să ţi le prioritizezi”, a spus Mircea Dobre, într-un interviu pentru Gândul.
Ministrul Turismului susţine că, odată acest sistem implementat, evaziunea va scădea.
„Noi nu ştim câţi turişti avem, de unde sunt, unde vin, unde stau mai mult, cât stau, ce-au făcut, ce-i interesează. Nu ştim nimic. Este o chestiune relativă la ora actuală. Colegii de la INS dau tot ce pot ca să strângă aceste date, dar nu sunt reale, şi trebuie să recunoaştem. Apărând acest sistem electronic, evaziunea se va reduce foarte mult. Unii au mai înţeles. S-au făcut adrese de către colegii din direcţia de control pentru că descoperim, inclusiv pe site-urile de promovare, pe site-urile de turism care vând pachete turistice, unităţi de cazare care nu deţin licenţă din partea ministerului. Am zis, frumos trebuie să le aducem la cunoştinţă că trebuie să treacă pe la această instituţie să se clasifice şi normal intră într-un sistem care poate fi gestionat şi de către ANAF, să-şi plătească dările la stat. Inclusiv cei care au apartamente de vacanţă, care încasează bani, trebuie să facă acelaşi lucru, trebuie să fie clasificaţi”, a mai spus el.
Evaziunea din turism
Îmi asum, este evaziune în turism. Credeţi că avem doar 122.000 de locuri de cazare sunt pe litoralul Mării Negre, că atât sunt clasificate prin Ministerul Turismului? Eu cred că sunt mai multe. De aceea, în legea turismului o să avem un capitol special pentru un sistem electronic pentru evidenţa activităţii de turism din România. Ce face acest sistem? În primul rând, mie nu mi se pare normal ca un turist când ajunge în vacaţă la recepţia unui hotel trebuie să completeze o fişă. După ce că şi aşa în timpul anului completează la fişe, declaraţii de toate tipurile, ajunge în vacanţă şi începe prin a completa o fişă. Deci să eliminăm o dată asta. Realizăm un sistem electronic, măcar la capitolul ăsta stăm foarte bine în ceea ce priveşte IT-ul şi viteza internetului în România, şi toate unităţile de cazare din România vor fi legate la un server şi la acest server se strâng toate datele. De exemplu, pe noi la Ministerul Turismului ne interesează circulaţia turiştilor în România, câţi turişti avem în România, cum au fost, în ce perioadă au venit, aşa încât să ştii şi investiţiile unde să ţi le prioritizezi. Noi nu ştim câţi turişti avem, de unde sunt, unde vin, unde stau mai mult, cât stau, ce-au făcut, ce-i interesează. Nu ştim nimic. Este o chestiune relativă la ora actuală. Colegii de la INS dau tot ce pot ca să strângă aceste date, dar nu sunt reale, şi trebuie să recunoaştem. Apărând acest sistem electronic, evaziunea se va reduce foarte mult. Unii au mai înţeles. S-au făcut adrese de către colegii din direcţia de control pentru că descoperim, inclusiv pe site-urile de promovare, pe site-urile de turism care vând pachete turistice, unităţi de cazare care nu deţin licenţă din partea ministerului. Am zis, frumos trebuie să le aducem la cunoştinţă că trebuie să treacă pe la această instituţie să se clasifice şi normal intră într-un sistem care poate fi gestionat şi de către ANAF, să-şi plătească dările la stat. Inclusiv cei care au apartamente de vacanţă, care încasează bani, trebuie să facă acelaşi lucru, trebuie să fie clasificaţi. Sunt unii cetăţeni care au înţeles.”