Totul despre SIMFEST 2017
Cursuri despre mobile journalism, cursuri de scriere creativă, muzică și multe filme au fost principalele ingrediente ale zilelor de marți și de miercuri la Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST.
„Două zile de foc la Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, care are loc în aceste zile la Târgu Mureș. Marți au început masterclass-urile școlii de Vară. Cursanții au aflat detalii despre ce înseamnă mobile journalism sau cea mai nouă formă de a face presă, în cadrul seminarului ‘Mijloace neconvenționale de captare și editare a imaginii’ susținut de Keresztes Peter, videojurnalist la TVR Timișoara. Peter crede că mobile journalism sau MOJO, adică jurnalismul făcut cu ajutorul unui smartphone reprezintă viitorul presei. (…) Tot marți, scriitorul și directorul editurii Tritonic a susținut un atelier de scriere creativă, iar timp de câteva ore, participanții la școala de Vară SIMFEST au avut ocazia să afle ce se ascunde în spatele muncii unui scriitor”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de organizatorii SIMFEST.
Tot marți a avut loc, la Cinematograful Arta din Târgu Mureș, proiecția filmului „Dimineața care nu se va sfârși”, un lungmetraj regizat de preotul ortodox român din Nicosia, Ciprian Mega.
„Filmul este o dramă în toată puterea cuvântului, vorbește despre românii plecați în Cipru, în căutarea unei bunăstări mai mult sau mai puțin iluzorii, pe diverse paliere, de la munca în construcții, oamenii simpli, până la femeile de consum. E și o discuție despre credință și despre puterea ei. Eroina este o necredincioasă după propria mărturisire. Este un film foarte dur și foarte curajos având în vedere cine l-a făcut, un preot, pentru că arată niște realități despre românii aflați în funcții și aflați în misiune acolo, în speță ambasadorul din Cipru, despre capii Bisericii care nu sunt puși într-o lumină favorabilă în filmul acesta și, până la urmă, este vorba despre ce se întâmplă cu oamenii care își lasă acasă copil, ca în cazul eroinei principale, părinți bătrâni și totuși nu reușesc să își găsească liniștea și nici bunăstarea. Eroina moare pe meleaguri străine și autoritățile române refuză să o ajute să vină acasă, măcar pentru ultimele ei zile de viață”, spune președintele SIMFEST, Ioan Ceaușescu.
Miercuri au debutat atelierele susținute de compozitorul Mircea Florian, prof. univ. dr. Horea Murgu și de regizorul Copel Moscu.